Wapenhandelaars eisen miljoenen euro schadevergoeding – Hof van beroep spreekt zaakvoerders vrij

Wapenhandelaars Leon en Ludwig Ivens uit Sint-Niklaas eisen van de overheid een schadevergoeding van maar liefst 2,5 miljoen Euro. Zes jaar geleden werden ze beticht van illegale wapensmokkel en het leveren van 8.500 FAL-geweren aan het Belgische en Nederlandse misdaadmilieu. Het Brusselse gerecht nam die geweren in beslag en de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Balthazar sloot meteen de wapenwinkel. De vergunning van de wapenhandelaars werd onmiddellijk ingetrokken. Maar het hof van beroep in Brussel sprak de zaakvoerders nu vrij.

Er zijn geen bewijzen gevonden van wapensmokkel en banden met de georganiseerde misdaad. Het gerecht moet na zes jaar de in beslag genomen geweren teruggeven en de wapenhandelaars claimen een schadevergoeding van vele miljoenen euro. Ze willen ook de Brusselse speurders die destijds het onderzoek leidden voor de rechter dagen wegens laster en eerroof. In mei 1997 viel de toenmalige BOB uit Brussel binnen in de wapenwinkel The Chapel aan Vijfstraten in Sint-Niklaas. De zaakvoerders Leon en Ludwig Ivens werden uren op de rooster gelegd en in een loods vonden de speurders een enorme hoeveelheid oorlogswapens. In totaal werden 8.674 FAL-geweren in beslag genomen.

Georganiseerde misdaad

De BOB riep de hulp in van het leger en met militaire vrachtwagens werden de wapens weggevoerd naar de legerbasis in Bertrix. De actie was een uitloper van een gigantisch onderzoek naar wapenzwendel. Al in juni 1996 namen de speurders bij wapenhandelaar Francis Vanhee uit Luik een grote hoeveelheid wapens in beslag. Die zouden volgens het onderzoek gebruikt zijn bij overvallen op geldtransporten. Vanhee zou ook duizenden oorlogswapens met valse uitvoervergunningen illegaal verkocht hebben aan spookfirma’s op Gibraltar. Hij werd daarvoor veroordeeld tot drie jaar cel. Een groot aantal van Vanhees wapens leidde de speurders uiteindelijk ook naar Ludwig Ivens uit Sint-Niklaas.

Het Brusselse gerecht vermoedde dat Ivens de FAL-geweren aanvankelijk wou verkopen aan Servische milities. Hij zou ook 1.500 geweren clandestien hebben geleverd aan het Belgische misdaadmilieu. ,,Toen de speurders in 1997 binnenvielen waren ze er zeker van dat ik 1.500 geweren had laten verdwijnen. Maar toch telden ze bij de huiszoeking de lading niet na. Dat gebeurde na lang aandringen wel in Bertrix. Toen bleek al dat het Brusselse gerecht zich vergiste. De lading was compleet, maar de betichtingen werden nooit ingetrokken, zegt Ludwig Ivens.

Ivens zou ook verscheidene jaren oorlogswapens hebben geleverd aan de georganiseerde misdaad in Nederland. Dat bewijs zouden de speurders gevonden hebben tijdens een rogatoire opdracht in Amsterdam. Met als dekmantel bestemming Gibraltar en valse vergunningen van een Amsterdamse wapenhandelaar zouden de geweren verkocht zijn aan het Nederlandse misdaadmilieu. In het Amsterdamse atelier zouden de FAL-geweren vooraf voorzien zijn van geluidsdempers en valse fabricatienummers. Voor de wapens zou ook in Nederland een vals certificaat zijn ingediend van de republiek Jemen.

Bedoeld voor uitvoer

“Onzin”, zegt Leon Ivens. “De wapens kwamen uit Engeland en we kregen van de nationale proefbank in Luik een certificaat. Ze waren bedoeld voor uitvoer. De uitvoervergunning kwam rechtstreeks van de republiek Jemen. Maar de speurders trokken ook dat niet na. Zes jaar hebben we moeten wachten om gelijk te halen. Het hof van beroep in Brussel heeft ons uiteindelijk vrijgesproken. Maar het kwaad is geschied. Toen we beticht werden van illegale wapenhandel trok de provinciegouverneur onze vergunning in en moest de zaak dicht. We hebben zes jaar geen wapens kunnen verkopen en eisen nu van de Staat een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro.

Volgens Ivens advocaat Luc Brees uit Antwerpen moeten alle in beslag genomen wapens zo snel mogelijk worden teruggeven aan de wapenhandelaars. Brees diende daarvoor al een verzoekschrift in bij de Brusselse procureur-generaal. “Wellicht zullen ze in december van het legerdepot in Bertrix terug naar Sint-Niklaas worden gevoerd”, zegt Brees.

De wapenhandelaars hopen dat de FAL-geweren nog in goede staat zijn. “De totale lading weegt zo’n veertig ton en is naar schatting een miljoen euro waard. Samen met de zes jaar dat we onze zaak moesten sluiten is een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro wellicht niet te veel gevraagd”, aldus nog de twee Sint-Niklase wapenhandelaars.

Bron » Het Nieuwsblad