“Niet makkelijk om nu nog een koper te vinden” Wapenhandelaars krijgen na acht jaar procederen in beslag genomen FAL-geweren terug

Wapenhandelaars Leon en Ludwig Ivens uit Sint-Niklaas hebben na acht jaar procederen hun 8.600 FAL-geweren teruggekregen. De oorlogswapens werden in 1997 in beslag genomen omdat het gerecht vermoedde dat er een aantal geweren op de zwarte markt waren terecht gekomen. Later bleek dat de lading toch compleet was.

“Intussen hebben we jaren geen wapens meer kunnen verkopen omdat ook onze vergunning was ingetrokken. Het zal bovendien niet makkelijk worden om voor de FAL-geweren een koper te vinden gezien de strenge exportvoorwaarden”, zegt Leon Ivens. De Sint-Niklase wapenhandelaars eisen daarom 2,5 miljoen euro schadevergoeding van de staat.

In mei 1997 viel het gerecht binnen bij de wapenhandel Arms International in Sint-Niklaas. Zaakvoerders Leon en Ludwig Ivens hadden een kleine tienduizend FAL-geweren gekocht van het Britse leger. De toenmalige BOB verdacht de wapenhandelaars echter van illegale wapensmokkel. De resterende FAL-geweren werden in beslag genomen omdat de BOB ervan overtuigd was dat een deel reeds was verdwenen op de zwarte markt.

Wapens tellen

Leon en Ludweg Ivens haalden in 2003 hun gelijk voor het Hof van Beroep. Die sprak de wapenhandelaars vrij. “Bij de inval had men het nagelaten de wapens te tellen. Dat gebeurde pas in het legerdepot van Bertrix waar de geweren al die jaren lagen opgeslagen. Toen bleek dat het gerecht zich had vergist en dat de lading compleet was”, zegt Leon Ivens.

Bunker

Na de vrijspraak duurde het nog twee jaar voor Ivens zijn wapens terugkreeg. “We wilden ze niet op onze kosten vervoeren omdat we niet in de fout zijn gegaan”, legt Ivens uit. “Uiteindelijk heeft de rechtbank de overheid verplicht om voor het transport te betalen. We zijn ze zelf wel gaan halen. De veertig ton oorlogswapens zijn met twee vrachtwagens naar onze betonnen bunker in Sint-Niklaas overgebracht. Het is hallucinant dat men niet eens de moeite nam om een escorte te voorzien.”

Schadevergoeding

Ivens heeft nu zijn FAL-geweren terug maar het zal volgens hem niet makkelijk zijn om een koper te vinden. “Acht jaar geleden had ik twee kopers maar nu zijn de exportvergunningen veel strenger geworden. De FAL-geweren zijn nog altijd moderne wapens en naar mijn mening zelfs de beste ooit gemaakt maar zijn natuurlijk in waarde gedaald door de vele jaren. Bovendien hebben we zes jaar lang niet één wapen kunnen verkopen doordat na de inval onze vergunning was ingetrokken. We eisen daarom van de Belgische staat 2,5 miljoen euro schadevergoeding. Of we daarvan ooit één euro zullen zien, is een andere vraag.”

Voor Leon Ivens is het meest belangrijk echter de zuivering van zijn naam. “We zijn de voorbije jaren herhaaldelijk door het slijk gehaald en door een persoonlijke hel gegaan. Vorig jaar nog heeft de gouverneur en burgemeester Willockx geprobeerd onze schietstand te sluiten op basis van geruchten enkel en alleen omdat Carl De Schutter (die betrokken was bij de moord op veearts Karel Van Noppen nvdr) hier ooit over de vloer is geweest. Ook in deze zaak hebben we bij de rechtbank ons gelijk gehaald maar telkens weer is ons blazoen besmeurd.”

Bron » Het Laatste Nieuws