Wachten op analyse van ‘Bende-wapens’

Allicht komt er in het kanaal Brussel-Charleroi snel een grote zoekactie naar de wapens van de Bende van Nijvel.

Als de wapens, munitie en andere voorwerpen die drie jonge magneetvissers in mei hebben bovengehaald in het kanaal Brussel-Charleroi een link hebben met de Bende van Nijvel, komen er snel grootschalige zoekacties in het kanaal. Dat bevestigt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer.

Maar eerst moeten de analyses door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) op de voorwerpen klaar zijn. Dat kan nog dagen, of maximum enkele weken, op zich laten wachten.

De zoekwerken in het kanaal zouden gebeuren met een zogenaamde ‘magneetboot’ waarmee voorwerpen uit het water omhooggetrokken kunnen worden. Een dergelijke boot is er niet in België en zou elders gehuurd moeten worden.

Zulke zoekacties gebeuren over het algemeen door duikers op basis van gegevens die ze via een sonar doorkrijgen. Ze kunnen ook het water induiken met een metaaldetector.

De drie jonge magneetvissers haalden hun buit in mei boven op een plek die een kleine kilometer verwijderd is van die waar in 1986 de Delta-cel van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch voorwerpen van de Bende van Nijvel had bovengehaald. ‘Wij zijn enorm blij met de vangst van de jongeren’, zegt procureur-generaal De Valkeneer. ‘Wij zouden daar nooit zijn gaan duiken zonder dat we aanwijzingen hadden dat daar iets te vinden was. En die aanwijzingen waren er niet.’

70 keer herkend

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) roept vandaag het college van procureurs-generaal samen voor nieuw overleg over het Bendedossier.

Daar moet blijken hoe het nu verder moet. Een van de mogelijkheden is dat het onderzoek voortaan gecoördineerd zou worden door het federaal parket, werd vorige week geopperd.

Dat om een antwoord te geven op de kritiek van de – vooral Vlaamse – slachtoffers op het werk van de speurders in Charleroi. Maar het onderzoek veranderen van rechtsgebied zou uiteraard opnieuw vertraging meebrengen.

Een van de vragen waarop ook een antwoord verwacht wordt van de Luikse procureur-generaal, is waarom Chris B. niet al eind jaren 90 door de speurders werd ondervraagd.

Toen werd onder grote mediabelangstelling een hele reeks robotfoto’s verspreid van mogelijke verdachten van de Bende Nijvel. Daarbij ook de bewuste foto nummer 19 van ‘de Reus’, die was gemaakt op basis van de getuigenis van Theo K. uit Overijse.

K. was samen met zijn vrienden op 27 september 1985 verkiezingsaffiches aan het plakken op de parking van de Delhaize in Overijse toen de Bende van Nijvel toesloeg. Hij werd meer dan tien jaar later onder hypnose gebracht en op basis van zijn verklaring werd robotfoto 19 gemaakt.

Marc V.D., een jeugdvriend van Chris B., belde na het verschijnen van de robotfoto anoniem naar de politie omdat hij de man had herkend. Volgens onze informatie werden behalve Chris B. nog zo’n zeventig andere mensen herkend als de Reus.

B. stond een speekselstaal en vingerafdrukken af maar er was geen match met de weinige DNA-sporen en vingerafdrukken in het dossier. Toch werd de man nooit ondervraagd.

Bron » De Standaard