SP.A wil dat aanslagen Bende van Nijvel als daden van terrorisme erkend worden

‘De slachtoffers van de bende van Nijvel zijn terreurslachtoffers en moeten als dusdanig behandeld worden’, vindt SP.A-Kamer Annick Lambrecht. Kamerlid Annick Lambrecht vraagt minister van Justitie Koen Geens de aanslagen van de Bende van Nijvel te erkennen als daden van terrorisme.

‘Tot vandaag wachten de slachtoffers van de Bende van Nijvel op een vergoeding van de geleden schade. Een aantal kregen al een beperkte voorlopige vergoeding, maar zoals blijkt uit de getuigenis van mevrouw Linda Van Huffelen, heeft dit niet kunnen verhinderen dat velen van hen nog steeds in een precaire financiële situatie verkeren door de aanslagen. Dit omwille van de heel strikte regulering die er vandaag bestaat om toegang te krijgen tot het slachtofferfonds’, aldus Annick Lambrecht.

Vorige week nog sprak minister Geens van een ‘spoor van terreur’ en van ‘gebeurtenissen die van een dermate onmenselijk gehalte zijn dat het wel leek alsof de staat zelf aangevallen werd’. ‘Het volstaat dat door de Ministerraad een koninklijk besluit wordt goedgekeurd waarbij de aanslagen van de bende van Nijvel als daden van terrorisme erkend worden om de slachtoffers toegang te geven tot vereenvoudigde procedure van het slachtofferfonds. Een hele reeks aanslagen werd op die manier in februari 2017 op voorstel van de minister van Justitie erkend als daden van terrorisme’, zegt Lambrecht.

‘Laten we een kat een kat noemen’, stelt de SP.A-politica. ‘De regering kan niet warm en koud blazen tegelijkertijd. Het wordt tijd dat we een duidelijk signaal geven naar de slachtoffers en hen het respect geven dat ze verdienen: de slachtoffers van de bende van Nijvel zijn terreurslachtoffers en moeten als dusdanig behandeld worden.’

Bron » Knack