‘Magneetvissers’ bezorgen dozen met munitie en wapens aan speurders Bende van Nijvel

De procureur-generaal van Luik heeft op een persconferentie uitleg gegeven over de ‘nieuwe, interessante voorwerpen’ die onlangs overgemaakt werden in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het gaat onder meer om munitie en vuurwapens.

‘We hebben vandaag informatie en voorwerpen gekregen van personen, afkomstig uit het kanaal van Brussel naar Charleroi.’ Dat bevestigde procureur-generaal Christian De Valkeneer woensdagavond. ‘Het zijn interessante stukken, maar momenteel willen we discreet blijven. We weten nog niet zeker of deze voorwerpen een band met het dossier van de Bende van Nijvel hebben.’

Vandaag volgde een persconferentie over de nieuwe elementen. Die werden woensdag aangereikt door drie jongeren, naar aanleiding van een VTM-uitzending op dinsdagavond. Aan de hand van een magneet om voorwerpen uit water te vissen, hadden de hobbyisten enkele maanden geleden nabij Ittre twee dozen opgediept uit het kanaal van Ronquières.

Metalen dozen

In één doos bleek munitie te zitten, een duizendtal 9mm patronen. In een andere doos zaten twee vuurwapens – een riotgun in plastic zak en een revolver. Volgens de procureur-generaal gaat het bovendien om metalen dozen met het opschrift ‘Rijkswacht/Gendarmerie’.

De dozen werden gevonden op anderhalve kilometer van de plek waar in 1986 al gezocht werd naar bewijsstukken. Er werden toen door de cel-Delta uit Dendermonde, onder leiding van onderzoeksrechter Troch, een kogelwerende vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen, en munitie aangetroffen.

De procureur-generaal kon wel nog niet bevestigen of er een verband is met de Bende van Nijvel. ‘De analyse is bezig’, klonk het. ‘Volgens de speurders zou het kunnen gaan om munitie die uit de jaren 80 dateert maar dat moet nog onderzocht worden. Onderzoek door deskundigen moet daarover meer duidelijkheid brengen.’

Opnieuw gedoken

Er zijn donderdag overigens weer duikers aan de slag in het kanaal van Ronquières. Ze worden bijgestaan door de civile bescherming en andere diensten. De procureur-generaal gaat er immers vanuit dat er mogelijk nog voorwerpen te vinden zijn.

De duikers werden tijdens de persconferentie overigens uitvoerig bedankt. ‘Daar heb je moed voor nodig’, klonk het. Ook VTM werd bedankt voor de uitzending. Het ging om een extra uitzending van het programma Faroek.

Bron » De Standaard