En weer duikt zijn naam op in de speurtocht naar de Bende van Nijvel. Philippe De Staerke, de gangster die verraden werd door zijn ex

Met de arrestatie van oud-speurders François A. (70) en Philippe V. (62) in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is nog maar eens de naam opgedoken van een oude bekende in het dossier: Philippe De Staerke (61). Hij is de enige die ooit in verdenking werd gesteld voor de Bende-overvallen. Dat hij ook effectief bij de brutale overvallen betrokken was, kon nooit worden bewezen. Maar wie is die De Staerke ook weer en waarom werd hij aan de Bende gelinkt?

Het nieuwe speurdersteam denkt dat François A. of zijn collega Philippe V., de twee ex-rijkswachters die nu in de cel zitten, in 1986 werden getipt door een lid van de misdaadbende rond de zigeunerfamilie De Staerke over de wapens die in het kanaal van Ronquières waren gedumpt.

François A. was voor zijn overplaatsing naar de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Halle in Brussel aan de slag, waar hij een collega was van eerder aan de Bende gelinkte oud-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer. Zowel V. als A. kwamen ruim dertig jaar geleden beroepsmatig in contact met De Staerke en de Bende van Baasrode, die in de jaren 70 en 80 heel wat gewapende overvallen pleegden.

Het nieuwe speurdersteam wil nu zowel V. als A. ondervragen over de clan De Staerke, en over de vraag of die ooit informatie getipt hebben. Meer bepaald over de wapens die werden gevonden in het kanaal van Ronquières en die daar, zo bleek na wetenschappelijk onderzoek, maar kort voor de vondst waren gedumpt. De speurders verdenken de rijkswachters van manipulatie van het onderzoek.

Philippe – alias Johnny – De Staerke is de enige crimineel die ooit in de cel zat op verdenking van de overvallen van de Bende van Nijvel. Hij verklaarde ooit zelf aan medegedetineerden dat hij 28 moorden op zijn geweten had. Maar later trok hij die verklaring weer in en in het voorjaar van 2001 werd hij officieel buiten vervolging gesteld. Toch was zijn naam nooit helemaal weg te denken uit het omvangrijke dossier.

Verraden door ex-vriendin

De Staerke komt uit een zigeunerfamilie. Dat hij niet op het rechte pad zou blijven, stond in de sterren geschreven. Zijn vader, broers en zus zijn allemaal met het gerecht in aanraking gekomen. Maar Philippe is de bekendste, de meest beruchte ook. Al heeft hij altijd beweerd dat hij nooit iemand heeft neergeschoten bij de feiten die hij pleegde.

In een echt huis hebben ze nooit gewoond, de De Staerkes. Altijd in woonwagens. In de streek rond Brussel en in de regio’s Aalst en Dendermonde. Het is daar dat hij als twintiger de Bende van Baasrode oprichtte, gespecialiseerd in gewapende overvallen. Vooral op banken, postkantoren en warenhuizen. Het leverde hen genoeg geld op om nooit te hoeven werken.

Begin 1986 was hun rijk uit. Na een overval op een Delhaize in Lokeren werden ze ontmaskerd. Bendeleider ‘Johnny’ De Staerke werd in 1987 veroordeeld tot twintig jaar cel, maar na twaalf jaar kwam hij vrij.

Niet voor lang. Want voor het gerecht was De Staerke zo goed als zeker ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel. Zijn toenmalige vriendin Yvette V. had tijdens zijn gevangenschap aan de speurders verklaard dat zij en Philippe enkele uren vóór de overval op de Delhaize in Aalst op verkenning waren geweest in en rond het warenhuis.

Maar er was meer. De Staerke kende de streek, was het gewoon om gewapende overvallen te plegen en kon met wapens omgaan. Na hun laatste overval, op de Delhaize van Lokeren, vluchtten ze weg met een gestolen BMW. Er was geknoeid met het elektronische contact. De cel-Delta van onderzoeksrechter Freddy Troch onderzocht de BMW en stelde vast dat de contacthendel de contactsleutel op exact dezelfde manier verving als bij de overvalwagens van de Bende van Nijvel. En net als bij de VW Golf die in het Bois de la Houssière, in Henegouwen, was teruggevonden na de Bende-overvallen, was de achterbank verwijderd om plaats te maken voor de schutter die vanuit de koffer eventuele achtervolgers onder vuur moest nemen. Typisch voor de Bende van Nijvel.

In de BMW werden ook sporen aangetroffen van Legiamunitie uit een riotgun, een uitzonderlijk wapen in die tijd. Gebruikt door, jawel, de Bende van Nijvel.

Om stoer te doen

Bij een huiszoeking in zijn woonwagen werden onder meer wapens en carnavalsmaskers gevonden, die bij enkele Bende-overvallen waren gebruikt. Maar De Staerke had voor alles een uitleg klaar. Alles werd gebruikt voor bank- en postovervallen met de Bende van Baasrode, zeker niet voor de overvallen van de Bende van Nijvel.

In maart 1991 schreef De Staerke een brief naar pers en gerecht: ik was lid van het moordcommando, zei hij daarin. Hij werd uit zijn cel gehaald voor een nieuw verhoor. “Dat was om stoer te doen”, verklaarde hij aan de onderzoeksrechter in Charleroi, die het dossier had overgenomen van collega Freddy Troch in Dendermonde.

De Staerke is, nadat hij in 2001 buiten vervolging werd gesteld in het dossier, uit handen van het gerecht gebleven. Hij werkt en heeft een vaste vriendin.

In een zeldzaam interview dat hij ons in 2001 gaf, zei De Staerke dat ze geen enkel bewijs tegen hem hadden en dat DNA-onderzoek hem volledig had vrijgepleit. Hij maakte zich toen ook kwaad en zei: “Ik ben geen lafaard die op kinderen schiet”, zoals bij de overvallen van de Bende van Nijvel.

Het is nog niet duidelijk of de speurders hem nu opnieuw zullen verhoren over zijn eventuele banden met de nu gearresteerde ex-rijkswachters.

Bron » Het Nieuwsblad