Bendeverdachte Philippe de Staerke gaat vrijuit

Philippe de Staerke, de enige man die ooit in verdenking werd gebracht wegens betrokkenheid bij de overvallen van de Bende van Nijvel, is sinds gisteren officieel buiten verdenking gebracht. De Kamer van Inbeschuldigingsstelling (KI) van Bergen oordeelde dat er geen bewijzen tegen de Staerke bestonden. De advocaten van een aantal Bende-slachtoffers trekken nu naar Cassatie om het Bende-onderzoek terug naar Dendermonde te krijgen.

Met haar arrest van gisteren bevestigde de KI de beschikking van de raadkamer van Charleroi die Philippe de Staerke eind mei 2001 buiten vervolging stelde in het dossier van de Bende van Nijvel. De Staerke was bijna 15 jaar lang de enige officiële verdachte die er in het Bende-dossier geweest is. Hij werd in juni ’87 door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch in verdenking gebracht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de overval op de Delhaize in Aalst. Daar werden op 9 november ’85 acht mensen doodgeschoten voor een buit van nog geen 20.000 euro.

Er waren sterke aanwijzingen tegen De Staerke: hij was de dag zelf van de overval nog samen met zijn vrouw en kind in de Delhaize in Aalst geweest. Bovendien dook er tijdens het onderzoek een koffer op die van De Staerke was en waarin wapens hadden gezeten. Het gerecht vermoedde dat het die wapens waren die bij de overval gebruikt werden.

De Staerke bekende zelf bovendien ooit in een brief vanuit de gevangenis dat hij bij de overval in Aalst betrokken was geweest. Hij zat op dat moment al een straf van twintig jaar uit voor een aantal inbraken en overvallen op postwagens die hij samen met de bende van Baasrode pleegde.

“De KI nam de juiste beslissing”, zegde Thierry Delobel, de advocaat van De Staerke, gisteren. “Er was geen enkel bewijs tegen hem. Zelf kan hij de overval in Aalst niet hebben gepleegd, dat toonde een analyse van zijn tijdsgebruik aan. De wapens uit die beruchte koffer hebben gediend voor de andere overvallen waarvoor hij veroordeeld werd. Bij die overvallen heeft hij overigens nooit iemand gekwetst. Zijn bekentenissen waren een wanhoopsdaad: hij wilde voor assisen komen en zich daar laten vrijspreken.”

Philippe de Staerke is sinds de zomer van 2000 voorlopig vrij. Hij werkt nu als tuinman. Aan zijn advocaat verkaarde hij gisteren dat hij blij was dat de waarheid bovenkwam in een dossier dat hem al 15 jaar vergiftigde.

Peter Callebaut, de advocaat van de burgerlijke partijen, zei gisteren dat de beslissing van de KI geen verrassing is. “Ik verwijt de KI niets. Zij konden niets anders dan deze beslissing nemen. De fout is in ’88 gebeurd toen het onderzoek naar de Bende van Nijvel van Dendermonde naar Charleroi is overgeheveld. Ik blijf ervan overtuigd dat de speurders uit Charleroi niet genoeg uit het spoor De Staerke hebben gehaald.”

Advocaat Callebaut stapt nu in naam van minstens een van de burgerlijke partijen – Marie-Jeanne Callebaut, weduwe van Bende-slachtoffer Jan Palsterman – naar het Hof van Cassatie om de nietigheid van die overheveling naar Charleroi te bepleiten. “Als we gelijk krijgen, keert het onderzoek terug naar Dendermonde zoals we altijd gewild hebben. Anders trekken we naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens.”

De onderzoekers van de cel-Jumet die de Bende-misdaden nu nog onderzoeken zoeken de daders op dit moment in kringen van extreem rechts.

Bron » De Tijd