Hoe ‘X1’ de onderzoekers in de zaak rond de moord op Katrien De Cuyper veel tijd heeft gekost

Kort na het uitbarsten van de affaire-Dutroux, in 1996, meldt een vrouw zich bij de politie. Ze heet Regina Louf, maar wil enkel anoniem getuigen. De reden waarom ze in documenten ‘X1’ genoemd wordt. Ook over de zaak Katrien De Cuyper (15) doet ze een aantal beweringen. Het meisje werd 30 jaar geleden vermoord teruggevonden. Volgens Louf gebeurde dat op een seksfeest in Antwerpen.

Kort na het uitbarsten van de affaire-Dutroux, in 1996, meldt een vrouw zich bij de politie. Ze heet Regina Louf, maar wil enkel anoniem getuigen. De reden waarom ze in documenten ‘X1’ genoemd wordt. Ook over de zaak Katrien De Cuyper (15) doet ze een aantal beweringen. Het meisje werd 30 jaar geleden vermoord teruggevonden. Volgens Louf gebeurde dat op een seksfeest in Antwerpen.

Ze vertelt dat ze aanwezig was op verschillende sadistische seksfeesten, waarbij tal van politici, magistraten, notarissen, zakenmannen en ook Dutroux en sommige van zijn handlangers aanwezig waren.

Tijdens haar vijfde verhoor, op 31 oktober 1996, begint Louf plots over de onopgeloste moord op Christine Van Hees (16). Ze vertelt hoe verschillende aanwezigen – onder wie Dutroux – Van Hees meermaals verkrachtten en vervolgens Louf dwongen om het meisje te wurgen. Daarna werd Van Hees in brand gestoken in een vervallen champignonkwekerij.

Hoewel het verhaal van Louf enkele ongerijmdheden bevat, weet ze de plaats delict perfect te beschrijven. Ook enkele zaken die ze in principe niet kan weten, heeft ze juist. Toeval, denken sommigen. Maar onderzoeker Patriek De Baets is ervan overtuigd dat hij een enorm pedofilienetwerk op het spoor is, en weet zijn grote bazen daarvan te overtuigen. Hij krijgt maar liefst vijftig speurders toegewezen.

Sommige media gaan ook volop mee in Loufs verhalen. De druk van de publieke opinie neemt toe. Zeker nadat er zich nog X’en hadden gemeld, met soortgelijke verhalen. En Louf beperkt zich niet tot de moord op Van Hees. Onder meer de Antwerpse kinderen Kim en Ken Heyrman en de Brusselse Loubna Benaissa wijst ze op foto’s aan als slachtoffers van het netwerk. Net als Katrien De Cuyper.

“Die moord gebeurde tijdens een seksfeest in een kasteeltje ten noorden van Antwerpen”, zegt Louf. Vanuit Brussel krijgen de Antwerpse speurders de opdracht om die piste uitgebreid te onderzoeken. Er worden vijf agenten voltijds op de zaak gezet. Ze ondervragen Louf dagenlang, verhoren tal van andere mogelijke getuigen, en gaan op zoek naar de plek waar De Cuyper volgens Louf vermoord zou zijn. Ze eindigen uiteindelijk na een lange zoektocht in ’s-Gravenwezel, in het kasteel dat toebehoort aan de antiquair Axel Vervoordt en dat door Louf als de juiste locatie wordt aangewezen. Maar eens binnen blijkt dat Louf zowat alle details over het kasteel fout heeft.

Het hele verhaal wordt uiteindelijk naar het rijk der fabelen verwezen. “Wij hadden als familie meteen door dat dat onzin was”, zegt Katriens moeder Godelieve. “Spijtig dat daar zoveel tijd en middelen in gestopt zijn.”

Loubna Benaissa bleek later vermoord door pompbediende Patrick Derochette in Elsene. Ook van andere meisjes die Louf aanwees, kon worden vastgesteld dat ze geen slachtoffer waren van een netwerk. Uit later onderzoek bleek dat er tijdens de verhoren grove beroepsfouten waren gemaakt: zo werden vragen soms herhaald als het eerste antwoord niet juist was. Op die manier kon Louf een tweede keer ‘gokken’.

In een interview in 2020 met de krant La Dernière Heure hield Louf vol dat ze de waarheid sprak. “Ik heb jarenlang nachtmerries gehad waarin de vermoorde meisjes me kwaad vroegen waarom ik niet meer voor hen gedaan heb.”

Niet de enige cold case

Het lichaam van het Roemeense jongetje Puia Marinescu (9) werd eind juli 1999 in Antwerpen in een sporttas aangetroffen. Hij was toen al zes dagen vermist. Het jongetje liep vaak alleen op straat omdat hij moest gaan bedelen. De dader werd nooit gevonden.

Liam Vanden Branden (2) verdwijnt op 3 maart 1996 uit een huis nabij het Zennegat in Mechelen verdwijnt. Er wordt gevreesd dat hij verdronken is. Al blijft ook de piste dat hij ontvoerd is open. Liam is nooit gevonden.

De Duitse Carola Titze (16) was met haar ouders op vakantie in De Haan. Ze verdween op 5 juli 1996 en werd enkele dagen later vermoord teruggevonden. Volgens getuigen trok ze in de dagen voor haar verdwijning vaak op met een vermoedelijk Oost-Duitse jongeman. Die werd nooit geïdentificeerd. De moord blijft onopgelost.

Joke Van Steen (17) werd in de nacht van 11 op 12 november 1995 na een fuif om het leven gebracht in Welden. In 1999 werd Olav Herreman door een vriend van de moord beschuldigd. Het kwam tot een assisenproces waarop al snel bleek dat de vriend gelogen had. Herreman werd vrijgesproken, de moord blijft tot op vandaag onopgelost.

Broer en zus Ken (8) en Kim Heyrman (11) verdwenen op 4 januari 1994 in Antwerpen. Kims lichaam werd een maand later aangetroffen in het Asiadok. Ze was vermoord. Ken is tot op vandaag spoorloos, net als de dader.

Nathalie Geijsbregts (10) verdween op 26 februari 1991 toen ze op de bus wachtte in Leefdaal. Ze zou in een auto gestapt zijn. In de loop der jaren kwamen verschillende verdachten in het vizier, maar tot een doorbraak kwam het nooit. Geijsbregts werd nooit gevonden.

Christine Van Hees (16) werd in 1984 gruwelijk vermoord. Haar lijk werd in brand gestoken. Ten tijde van de zaak-Dutroux beweerde X1 dat ze Van Hees had moeten vermoorden op een seksfeestje. Dat bleek een verzinsel. De punker S.C. kwam in beeld als dader, maar er werd geen bewijs tegen hem gevonden. De zaak is sinds 2014 verjaard.

Lieve Desmet (13) reed in mei 1984 na school met de fiets naar huis in Dentergem, maar kwam daar nooit aan. Vier maanden later werd haar lichaam gevonden, met een touw rond de hals. Tien jaar later meldde een anonieme briefschrijver dat cafébaas G.V.V. de dader was. Maar die was kort na de vondst van Lieves lichaam zelf verdwenen en bleef spoorloos.

Carine Dellaert (16) uit Gent verdween op 3 augustus 1982. Pas drie jaar later werd haar lichaam vermoord teruggevonden in een uitgedroogde aalput. Het onderzoek wees uit dat ze nog enkele maanden geleefd moet hebben voor haar dood. Haar vader werd even opgepakt, maar uiteindelijk vrijgelaten.

Maddy Hollanders (13) werd op 31 augustus 1976 het laatst gezien met haar schoonbroer Claudy Pierret. Ze is nooit teruggevonden. Later bleek dat Pierret erotische foto’s van het meisje genomen had, maar hij bleef ontkennen iets met haar verdwijning te maken te hebben. In de jaren negentig pleegde de fabrieksarbeider dan twee sadistische moorden, op Yolanda Prinsen (29) en Marie-José De Nocker (56). ‘Het Monster van het Waasland’ werd voor die moorden veroordeeld, maar werd nooit aangeklaagd voor de verdwijning van Maddy Hollanders. De zaak is intussen verjaard.

Bron » Gazet van Antwerpen