Gruwelijke moord op Christine Van Hees na 30 jaar nog altijd onopgelost

De moord op het 16-jarige meisje Christine Van Hees blijft ook na 30 jaar onopgelost. Het gerecht slaagt er niet in een dader te identificeren voor één van de gruwelijkste moordzaken van de voorbije jaren.

Donderdag is het exact dertig jaar geleden dat de toen 16-jarige Christine Van Hees vermoord werd teruggevonden in een verlaten champignonkwekerij in Oudergem. Ze werd aan handen en voeten gebonden, langdurig gefolterd en gewurgd. Ondanks jarenlang onderzoek zijn de dader of daders van de moord nooit kunnen geïdentificeerd worden. Eén man zat wel drie jaar in voorhechtenis maar werd uiteindelijk vrijgelaten en nooit vervolgd. Zelfs een verlenging van de verjaringstermijn en een ultiem getuigenverhoor, in 2011, leverden niets op.

Op 13 februari 1984 kreeg de brandweer om 20.47 uur een oproep binnen omdat een verdachte rookpluim opsteeg uit een gewezen champignonkwekerij in Oudergem, dichtbij de huidige campus van de Vrije Universiteit Brussel. De kwekerij lag er al sinds 1972 verlaten bij, maar werd regelmatig gebruikt door punkers en druggebruikers.

De brandweer vreesde dan ook voor mogelijke slachtoffers en rukte meteen uit. Eenmaal ter plekke ontdekten de brandweerlui een stapel smeulende houten dozen, waarop het verminkte en gedeeltelijk verbrande lichaam van een jonge vrouw lag. Zij was aan handen en voeten gebonden met een snoer dat ook om haar hals gedraaid was. Haar kleren en juwelen lagen naast haar. Volgens de wetsarts was ze gefolterd en gewurgd.

Het lichaam was zo erg toegetakeld dat de identificatie moeilijk verliep, maar uiteindelijk bevestigden de ouders van Christine Van Hees dat het wel degelijk om hun dochter ging. Het meisje was de avond voordien niet naar huis gekomen en was het laatst in leven gezien de dag voor haar dood, toen ze om 17.20 uur door de Wayezstraat in Anderlecht stapte, richting metrostation Sint-Guido.

Het gerechtelijk onderzoek spitste zich al snel toe op de groepjes jongeren die de verlaten champignonkwekerij bezochten en op 13 september 1984 werd Serge C. opgepakt, een punker wiens kapsel hem de bijnaam “De Irokees” had opgeleverd. Hij werd een twintigtal keer ondervraagd en legde de speurders tien verschillende versies voor. In één daarvan verklaarde hij dat Christine Van Hees vermoord was omdat ze op de hoogte was van een inbraak in een kazerne van het leger, waar wapens zouden gestolen zijn die later gebruikt werden bij overvallen.

Het onderzoek levert echter geen sluitende bewijzen op tegen de man en hij werd na drie jaar, twee maanden en vier dagen weer vrijgelaten.België werd in 1991 door het Hof van de Mensenrechten in Straatsburg veroordeeld voor de overschrijding van de redelijke termijn van voorhechtenis. Sindsdien leverde het onderzoek geen enkele verdachte meer op.

In de nasleep van de zaak-Dutroux beweerde Regina Louf, ook bekend als getuige X-1, dat Van Hees vermoord werd tijdens een satanisch ritueel waarbij ook Dutroux en Michel Nihoul aanwezig waren maar ook dat spoor liep dood.

In 2011 deden de speurders van de moordsectie van de Brusselse federale gerechtelijke politie nog een ultieme poging, nadat ze het dossier lieten lezen door de “Cold Cases”-afdeling. Er werd gezocht naar de inzittenden van een donkerkleurige Pontiac Firebird Trans Am, die in de omgeving van de feiten gezien was en vijftien mensen, leden van een Brusselse rockabilly-band, werden ondervraagd en moesten DNA-stalen afleveren maar ook deze twee pistes leverden geen succes op.

Eind januari 2014 bracht het Brusselse parket de ouders van Van Hees dan op de hoogte dat het dossier omwille van de verjaring afgesloten werd. Het dossier moet daarvoor wel nog eerst langs de Brusselse raadkamer, die officieel de verjaring moet vaststellen. Een datum voor die raadkamerzitting is er nog niet, zo meldt het parket.

Bron » Knack