Politietop klaagt over “gevaarlijke besparingen”

De top van de federale politie trekt aan de alarmbel over de budgettaire toestand, zo schrijven De Tijd en De Morgenvandaag. Door besparingen kunnen ruim honderd investeringen niet uitgevoerd worden en dat brengt de veiligheid in gevaar, luidt het.

Commissaris-generaal Catherine De Bolle en haar drie directeurs-generaal zijn in hun pen gekropen, weet De Morgen. Ze stelden een lijst met projecten op die niet konden doorgaan. Telkens koppelden ze daaraan ook de gevolgen vandaag en op termijn. Omdat een groot aantal gepantserde politievoertuigen defect is, en er geen geld is voor herstellingen, kunnen de politiebazen naar eigen zeggen bijvoorbeeld niet langer garanderen dat alle geldtransporten zullen worden beschermd.

De Tijd deed een rondvraag bij een tiental politiedirecteurs. “In de gerechtelijke arrondissementen kunnen de speurders geen computerkabeltje meer aanschaffen”, zegt één van hen. “Toestellen zijn onbruikbaar bij gebrek aan batterijen. Op sommige plaatsen moeten de speurders zelfs bedelen bij de gevangenis om wat boterhammen te krijgen voor aangehouden verdachten. Waar zijn we mee bezig?”

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) reageert in De Morgen. “De minister heeft zich altijd ingezet om zoveel mogelijk middelen vrij te maken voor de federale politie. Vaak stond ze daar alleen in”, zegt haar woordvoerster. De politie gaat ook niet vrijuit, klinkt het. “De minister vraagt al een hele tijd vergeefs naar een meerjarenplanning.”

Bron » De Morgen