Procureurs-generaal briefen Geens over stand van onderzoek naar Bende van Nijvel

Door de ontwikkelingen in het dossier had minister van Justitie Geens een spoedoverleg van de procureurs-generaal belegd. De procureurs-generaal van Luik en Bergen hebben de minister gebrieft over de stand van zaken van het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Zaterdag lekte een nieuw spoor in het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel uit. De speurders onderzoeken of de zogenaamde ‘Reus’ van de bende de Aalsterse ex-rijkswachter C.B. is.

C.B. had een paar weken voor zijn dood, in mei 2015, aan zijn broer verteld dat hij betrokken was geweest bij de Bende van Nijvel. Voor de rest gaf hij geen details. Het duurde tot januari van dit jaar eer de speurders de informatie kregen. ‘Ik kan u niet precies vertellen hoe de info ons heeft bereikt. Laat ons zeggen dat het traject van de informatie ingewikkeld is geweest’, zegt Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik die verantwoordelijk is voor het onderzoek, aan De Standaard.

Door die ontwikkelingen en de verschillende uitspraken in de media zag minister van Justitie Koen Geens zich genoodzaakt om het college van procureurs-generaal op zijn kabinet bijeen te roepen. De Valkeneer en zijn collega van Bergen hebben de minster daar een stand van zaken van het onderzoek gegeven.

Meer informatie gaf het kabinet niet. Geens wees er wel nog op dat hij de verjaringstermijn voor dergelijke zaken heeft verlegnd, van 30 naar 40 jaar. Hij dringt er ook op aan dat het geheim van het onderzoek wordt gerespecteerd.

Commissie Justitie

De groene fractie (Groen en Ecolo) in de Kamer vraagt ondertussen de samenroeping van de commissie Justitie na de onthullingen. De groenen willen een stand van zaken van het onderzoek opmaken met de minister van Justitie en de betrokken gerechtelijke verantwoordelijken.

Volgens Gilles Vanden Burre (Ecolo) staan we wellicht voor een belangrijke doorbraak in het dossier, 32 jaar na de laatste aanslagen van de bende. ‘Indien de identificatie van een bendelid bevestigd wordt, is het belangrijk dat het onderzoek versneld wordt om een antwoord te vinden op de talrijke onbeantwoorde vragen. De familieleden van de 28 slachtoffers van de Bende van Nijvel wachten hier ongeduldig op.’

‘De verjaringstermijn is onlangs verhoogd tot 40 jaar. Het is nu of nooit om de waarheid te ontdekken’, zegt ook Groen-parlementslid Stefaan Vanhecke.

Bovendien moeten indien de banden tussen de bende en de een eenheid van de voormalige Rijkswacht bevestigd worden ‘alle verantwoordelijken binnen het staatsapparaat geïdentificeerd worden en moet nagaan worden waarom bepaalde pistes niet beter onderzocht werden door de speurders’, zegt de groene fractieleider Jean-Marc Nollet. ‘Het dossier van de Bende van Nijvel is het voorwerp geweest van twee parlementaire onderzoekscommissies zonder al haar geheimen bloot te geven. Laten we hopen dat deze nieuwe onthullingen daar wel in doen slagen.’

Bron » De Standaard