‘Reus staat al 20 jaar in dossier Bende van Nijvel’

Volgens de Luikse procureur-generaal staat de naam van ‘de reus’ al twintig jaar in het dossier. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zondagavond met alle procureurs-generaal van het land overlegd over het dossier van de Bende van Nijvel.

Het overleg kwam er nadat zaterdag bekend raakte dat mogelijk ‘de reus’ van de Bende in 2015 op zijn sterfbed toegaf dat hij lid was van de gangsterbende. De man zou geïdentificeerd zijn als ex-rijkswachter uit Dendermonde. Het gerecht spreekt over een belangrijk spoor.

De procureurs-generaal van Luik en Bergen hebben een stand van zaken van het onderzoek meegedeeld, zei de minister na het overleg. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer verklaarde dat de naam van ‘de reus’ al twintig jaar in het dossier zit.

De minister wijst er voorts op dat in de Wet Potpourri I van 19 oktober 2015 de verjaringstermijn voor dergelijke feiten met 10 jaar werd verlengd, van 30 tot 40 jaar. Geens werkt aan een voorontwerp van wet inzake spijtoptanten dat tegen begin 2018 in de Kamer moet worden ingediend. De minister dringt er op aan dat het geheim van het onderzoek wordt gerespecteerd.

Bron » De Tijd