‘Dossier Bende van Nijvel naar Vlaanderen overbrengen’

Als blijkt dat er de komende dagen niets gebeurt met de recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel, moet het dossier terug naar Vlaanderen komen, vinden advocaat Jef Vermassen en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

Zaterdag berichtten Het Laatste Nieuws en De Morgen dat een gewezen rijkswachter van Aalst en ex-lid van de Groep Diane in 2015 op zijn sterfbed erkende dat hij de ‘Reus’ van de Bende was. De Reus werd zo genoemd, omdat hij opviel tussen de andere bendeleden met zijn lange, slanke gestalte.

Meteen na de berichten van zaterdag doken er kritische geluiden op dat de naam van de man reeds in het dossier stak en dat dit spoor nooit ernstig onderzocht was. Advocaat Jef Vermassen, die vorige week reeds suggereerde de naam van één van de daders te kennen, was zowel in De Zevende Dag (Eén) als nadien het VTM NIEUWS kritisch over de handelswijze van de speurders.

‘Als men destijds de (robot)foto’s van de verdachten van de aanslagen naar de politiekantoren had gestuurd, had hij – de vermoedelijke reus, nvdr. – zijn eigen foto gezien’, aldus Vermassen. Vermassen, die opmerkte dat hij vorige week de naam van de betrokkene niet had kunnen noemen omdat hij dan het geheim van het onderzoek geschonden zou hebben en een celstraf riskeerde, was in De Zevende Dag ook kritisch voor de werkwijze van de huidige speurders van cel naar de Bende van Nijvel.

Zo had hij een anomieme brief gekregen van iemand die beweerde zelf lid van de Bende van Nijvel te zijn geweest. ‘Ik heb die brief zelf doorgestuurd naar de procureur-generaal in Gent. Die heeft de brief overgemaakt naar de onderzoekscel’.

Op een bijeenkomst met slachtoffers, waar hij als advocaat van het slachtoffer aanwezig was vroeg hij een speurder van de onderzoekscel wat er precies met zijn brief gebeurd is. Een dag later kreeg hij het antwoord dat de brief niet eens geopend was. Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik en bevoegd voor het onderzoek, ontkent dat.

Vermassen stelde zich niettemin de vraag of het dossier niet beter terug naar Vlaanderen zou komen. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd aanvankelijk door het parket van Dendermonde gevoerd, maar werd ‘gecentraliseerd in Charleroi’ wat destijds tot heel wat protest leidde. Ook Christoph D’Haese – als N-VA-Kamerlid actief in justitiedossiers en burgemeester van Aalst, één van de steden waar de bende toesloeg – deed zondagmiddag eenzelfde suggestie.

Bron » De Tijd