Reus bende van Nijvel ontmaskerd?

Na 35 jaar zou ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel ontmaskerd zijn. Het nieuws wordt sceptisch onthaald door de advocaat van de nabestaanden van slachtoffers.

Het zou gaan om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure zaterdag.

Volgens de kranten nam een jaar geleden een familielid van de Aalsterse C.B. contact op met de federale gerechtelijke politie. ‘Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld’, zei het familielid. ‘Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.’ Kort na zijn bekentenis overleed de man.

‘Details over de raids waaraan hij had deelgenomen, had hij niet gegeven’, klinkt het bij de speurders. ‘Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van ‘De Reus’.’

Christiaan De Valkeneer, de Luikse procureur-generaal en het hoofd van het onderzoek naar de Bende, wil niet ingaan op C.B.’s betrokkenheid. ‘Er is een geloofwaardige piste rond de Groep Diane die momenteel volledig uitgeplozen wordt’, zegt hij.

Scepsis

Het nieuws dat ‘de reus’ van de bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. ‘Dit is de zoveelste opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd’, zegt hij, ‘Die bekentenis dateert van 2015. Waarom moet dat twee jaar duren. Wat zit daar nu weer achter?’

De raadsman van enkele nabestaanden wijst er op dat het om de zoveelste ‘opflakkering’ gaat over de Bende van Nijvel. ‘En het draait telkens op een sisser uit. De nabestaanden berusten daarin. Maar natuurlijk diep van binnen hebben ze telkens wat hoop’.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. De pistes van de Groep Diane en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.

Bron » De Tijd