Speurders ondervragen ex-collega’s De Reus

Tientallen ex-collega’s van C.B., de inmiddels overleden ‘Reus’ van de Bende van Nijvel, worden ondervraagd. Dat heeft Het Laatste Nieuws uit goede bron vernomen.

Dat de Bende van Nijvel minstens voor een deel moet hebben bestaan uit getrainde commando’s uit het eliteteam van de toenmalige rijkswacht, wordt al veel langer dan vandaag gesuggereerd. Maar nooit eerder werd de vinger zo hard op de wonde gedrukt als nu, met de ontmaskering van de ‘Reus’. C.B. was immers ex-lid van de Groep Diane, de huidige DSU (Directie Speciale Eenheden).

Dertig jaar geleden al

De onderzoekers zijn inmiddels begonnen met het opsporen en contacteren van alle andere rijkswachters die eind jaren 70, begin jaren 80 deel uitmaakten van de Groep Diane. Iets wat meer dan dertig jaar geleden overigens al eens is gebeurd. In 1986 liet de toenmalige onderzoeksrechter immers optekenen dat “alle leden die de Groep Diane om welke reden dan ook hebben verlaten, worden nagetrokken”.

Toch legde niemand de link, ondanks de opvallende gelijkenissen tussen de robotfoto van de ‘Reus’ en C.B. – lengte, lichaamsbouw, zelfs het brilmontuur. De ‘Reus’, op dat moment agent bij de lokale politie van Aalst, kon ook verlof nemen op de dagen dat de Bende van Nijvel toesloeg zonder dat dit een belletje deed rinkelen. Sterker: in 1999 trok een familievriend naar de speurders met informatie over C.B., maar ook daarmee gebeurde niets.

Biecht

Vlak voor de ‘Reus’ in mei 2015 stierf aan de gevolgen van drankmisbruik, biechtte hij zijn misdaden op aan zijn broer. Die deelde de bekentenis aanvankelijk met niemand. Pas toen dezelfde familievriend als in 1999 zijn getuigenis in november vorig jaar herhaalde aan David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij een van de raids, schoot het gerecht in actie.

De speurders zullen nu niet alleen de ex-leden van de Groep Diane aan de tand voelen, maar ook een dertigtal voormalige collega’s van C.B. bij de politie van Aalst.

Bron » De Morgen