De eerste beelden van ‘De Reus’: ondervoorzitter bij carnavalsvereniging en lid van Bende van Nijvel

Dit zijn de eerste beelden van K.B., de gewezen agent van de groep Diane van wie wordt aangenomen dat hij de Reus was van de Bende van Nijvel. De man legde daarover tegenover zijn broer een bekentenis af op zijn sterfbed. Daarvoor sprak hij er ook al over met zijn ex-echtgenote. Het was zijn broer die eind vorig jaar onder impuls van Bende-slachtoffer David Van de Steen contact opnam met de speurders in Charleroi.

Frappant is op zijn minst de bijna identieke bril als op de enige afbeelding die er sinds 1985 bestond van de reus, robotfoto 19. Ook de haarsnit vertoont opvallende gelijkenissen.

Deze ene foto, waarop K.B. zich heeft verkleed als piraat, dateert vermoedelijk uit het begin of het midden van de jaren 80. K.B. was sinds 1979 als ondervoorzitter actief bij de Tijlvrienden, een carnavalsgroep uit Dendermonde. Dat was ook de periode net na zijn vertrek bij de speciale eenheden, de groep Diane.

Christiaan Bonkofsky

Carnavalsmaskers

Het kan een morbide toeval zijn, maar de Bende van Nijvel leek iets te hebben met carnaval. Tijdens de aanslagen van 1985 droegen de drie daders carnavalsmaskers. Net voor de laatste aanslag, op de Delhaize in Aalst, belde een onbekende tijdens het verzoekplatenprogramma op de lokale radio in Hofstade met een “verzoeksnummer voor de bende van Hofstade van de Bende van Nijvel”. De beller vroeg het nummer ‘Te voet naar Scherpenheuvel’ van de Marlets.

Medische dossiers

Naast de getuigenis van zijn familieleden zijn het vooral de medische dossiers van K.B. die de speurders in Charleroi sterken in hun overtuiging dat dit het goede spoor is. Die laten verlofperioden zien rond elke aanslag van de Bende en een voetblessure, kort na de dubbele aanslag in Eigenbrakel en Overijse, op 27 september 1985.

K.B. overleed op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd in Aalst. Hij werd door zijn toenmalige huisgenoot dood aangetroffen. K.B. was op dat ogenblik nog actief als politieman bij de politiezone Aalst.

In verschillende media duiken afwijkende initialen op van de man. Hij schreef zijn voornaam doorgaans zelf met een K.

Bron » De Morgen