‘Onderzoeken Bende van Nijvel niet grondig genoeg’

‘De onderzoeken naar de Bende van Nijvel in de richting van de rijkswachters waren vaak niet grondig, coherent en snel genoeg’, stelt professor Cyrille Fijnaut. Fijnaut, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel onderzocht in een parlementaire onderzoekscommissie, noemt het nieuwe spoor ‘heel belangrijk nieuws’. Al wacht hij op onderzoek dat moet uitmaken of de nieuwe verklaringen betrouwbaar zijn vooraleer van een ‘doorbraak’ te spreken.

De professor haalde in De ochtend op Radio 1 de gelegenheid wel aan om opnieuw vragen te stellen bij het onderzoek. ‘Ik heb moeten vaststellen in mijn onderzoeken dat in het algemeen de onderzoeken in de richting van de rijkswachters – dat 30-tal op zijn minst – vaak niet grondig, coherent en snel genoeg gebeurden.’

Mogelijk ooit onderzoek naar ‘de Reus’

Mogelijk is er volgens Fijnaut nochtans ooit onderzoek geweest naar de rijkswachter die nu ‘de Reus’ blijkt te zijn. ‘In 1982 en de jaren daarna zijn er allerlei onderzoeken geweest in de richting van rijkswachters en eenheden van de Rijkswacht’, zegt hij. ‘Dan praat je over tientallen rijkswachters. Ik weet niet of de betrokkene waar het nu over gaat, tot die groep van rijkswachters behoort. Maar het zou me helemaal niet verbazen dat dat het geval is’.

Fijnaut pleitte in De ochtend ook opnieuw voor een regeling voor kroongetuigen. ‘Ik heb dat destijds al voorgesteld, maar daar was geen animo voor. Met name niet aan de kant van de PS. Dat is heel spijtig. Als het nu zo zou zijn dat een ex-rijkswachter bereid is geweest op zijn sterfbed om verklaringen af te leggen, dan is het wel heel erg dat er tot op dit moment geen regeling bestaat voor kroongetuigen.’

Bron » De Tijd