‘Haal het dossier over de Bende van Nijvel terug naar Vlaanderen’

Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst, waar de Bende van Nijvel destijds ook toesloeg, en Jef Vermassen, advocaat van een van de slachtoffers, vinden dat het onderzoek naar de Bende moet worden teruggehaald naar Vlaanderen. ‘De jarenlange onderzoeken in Charleroi hebben niet het verhoopte resultaat opgeleverd.’

Jef Vermassen stelt zich vragen bij de manier waarop het onderzoek naar de Bende van Nijvel gebeurt. In De Zevende Dag op Een was hij kritisch over de huidige cel: ‘Als je een belangrijke brief krijgt over je onderzoek, van de procureur-generaal, en die wordt weken niet opengedaan: dan zit ik met veel vragen. Is dat sabotage? Op zijn minst nonchalance, denk ik.’

Die belangrijke brief, gericht aan Vermassen, was een anonieme getuigenis van een lid van de Bende van Nijvel. ‘De man zegt dat hij zelf lid was van de Bende’, zegt de advocaat. ‘Hij schrijft daarin ook dat hij stervende is, maar dat hij mij voor zijn dood de namen van de andere leden van de Bende van Nijvel zal bezorgen.’

Vermassen heeft die brief doorgestuurd naar de procureur-generaal in Gent, die hem op zijn beurt heeft overgemaakt aan de onderzoekscel. Maar daar hebben ze er niet meteen iets mee gedaan, leerde Vermassen later. Zelf kreeg hij ook geen nieuwe brief met de namen.

Nieuw spoor

Dit weekend lekte het nieuws dat er een nieuw spoor is in het onderzoek. De speurders onderzoeken nu of de zogenaamde ‘Reus’ van de Bende van Nijvel de Aalsterse ex-rijkswachter C.B. is. Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, die verantwoordelijk is voor het onderzoek, is hoopvol over de nieuwe piste.

Maar volgens Vermassen kon er ook daar sneller gehandeld zijn. ‘Als men destijds de (robot)foto’s van de verdachten van de aanslagen naar de politiekantoren had gestuurd, had hij (C.B., de vermoedelijke reus, red.) zijn eigen foto gezien’, zei hij in Het Nieuws op VTM.

Als blijkt dat er de komende dagen niets gebeurt met de recente onthullingen, moet het dossier terug naar Vlaanderen komen, aldus Vermassen. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd aanvankelijk door het parket van Dendermonde gevoerd, maar werd ‘gecentraliseerd in Charleroi’ wat destijds tot heel wat protest leidde.

Ook Christoph D’Haese, N-VA-kamerlid en burgemeester van Aalst, waar de Bende ook toesloeg, uit kritiek. ‘De jarenlange onderzoeken in Charleroi hebben niet het verhoopte resultaat opgeleverd’, zegt hij aan de VRT. ‘Als er een element wordt aangereikt duurt het soms maanden om dat te onderzoeken en dat is niet meer juist. Het is een rechtstaat volstrekt onwaardig dat men in een zaak van 28 doden en 20 gewonden, slecht 4 à 6 mensen inzet om deze zaak te onderzoeken.’

Bron » De Standaard