Geens vindt dat ‘elke steen moet bovenkomen’ over Bende van Nijvel

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt de piste van de overleden rijkswachter die mogelijk ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel was ‘ongetwijfeld interessant’. Hij waarschuwt dat er geen overdreven verwachtingen mogen worden gekoesterd, maar benadrukt tegelijkertijd dat ‘elke steen moet bovenkomen’.

Dat heeft minister Geens dinsdag verklaard in de Kamer, waar hij uitleg gaf bij de recente onthullingen in het dossier rond de Bende van Nijvel en het overleg dat hij vorig weekend had met het College van procureurs-generaal. Hij riep toen op het geheim van het onderzoek te respecteren.

Nu heeft Geens wel wat meer toelichting gegeven. Volgens informatie van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die de minister in de commissie aanhaalde, werd in 2000 een speekseltest afgenomen bij de rijkswachter en werden zijn vingerafdrukken genomen. De vergelijking tussen die vingerafdrukken en deze uit het dossier was negatief. In 2017 vond een genetische analyse plaats die al evenmin resultaat opleverde.

De minister wees erop dat hij het College beloofd heeft dat de procureurs extra mensen kunnen krijgen van de federale gerechtelijke politie en de dienst enquêtes van het Comité P indien dat nodig is om de recente pistes verder te onderzoeken.

Manipulaties

De minister zei dat een aantal onderzoeksstrategieën niet genoeg hebben opgeleverd en dat er pogingen zijn geweest om het onderzoek te manipuleren. ‘Te veel is geschied, te veel is onopgehelderd’, gaf Geens toe.

Vandaag zien de procureurs-generaal van Bergen en Luik de onderzoeksrechter en de enquêteurs. Volgende week rapporteren ze aan het volledige College van procureurs-generaal.

‘Dan zal ik samen met mijn kabinet en met het College beslissen welke equipes op welke plaatsen moeten worden ingezet’, aldus Geens. De directeur-generaal van de gerechtelijke politie heeft de minister al laten weten dat hij bereid was de equipe te verdubbelen indien nodig.

Minister Geens kwam ook terug op de brieven die advocaat Jef Vermassen aan de procureur-generaal van Gent overmaakte. Volgens De Valkeneer werden alle brieven geanalyseerd op gerechtelijk vlak en bleek dat ze na verificatie ‘geen enkel element bijbrachten voor het gerechtelijk onderzoek’.

Bron » De Tijd