Geens: ‘Speekselstaal Chris B. leverde niets op’

De speurders die werken op het dossier van de Bende van Nijvel, hebben het DNA van de vermeende ‘Reus’ Chris B. vergeleken met sporen uit het dossier. Dat leverde geen enkel resultaat, op, verklaarde Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zonet in de Kamercommissie Justitie.

Afgelopen weekend werd de naam van de Aalsterse ex-rijkswachter Chris B. in verband gebracht met ‘de Reus’, een figuur die deelnam aan overvallen van de Bende van Nijvel begin jaren tachtig. Enkele weken voor zijn dood in 2015 zou B. aan zijn broer hebben gezegd dat hij deel uitmaakte van de Bende.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf in de Kamer een chronologie van de onderzoeksdaden die al zijn gebeurd in verband met dit spoor. Hij baseert zich daarvoor op een relaas van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die het dossier beheert.

Het meest opvallende aspect is dat er in 2000 een speekselstaal is afgenomen van Chris B. Ook zijn vingerafdrukken werden opgeslagen.

‘De vergelijking tussen deze vingerafdrukken met deze uit het dossier was negatief’, zei Geens daarover. ‘In 2017 (nadat de broer van B. was verhoord door de Bendespeurders, red.) vindt een genetische analyse plaats die geen enkel resultaat opleverde.’

Computer doorzocht

De cel Waals-Brabant, die het onderzoek naar de Bende momenteel voert, heeft in maart van dit jaar ook het personeelsdossier van B. opgevraagd bij de dienst HR van de federale politie. Na een passage bij de speciale eenheden van de Groep Diane, tussen 1977 en ’79, verhuisde B. naar de rijkswachtbrigade van Aalst. Uit het personeelsdossier van B. blijkt dat hij op 26 september 1985 was vrijgesteld van dienst wegens een blessure aan de voet. De dag daarna vond een dubbele overval plaats op warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse.

Geens merkt ook op dat rijkswachter B. volgens zijn broer perfect Franstalig was. Tijdens de aanslag op de Delhaize in Eigenbrakel merkte een getuige op dat één van de daders Frans met een Vlaams accent sprak. ‘De rijkswachter is Nederlandstalig maar spreekt correct Frans’, zegt Geens daarover. Uit het medisch dossier van B. blijkt daarnaast ook nog dat hij een breuk had gehad op 11 oktober 1985.

De computer van B. werd ook al onderzocht, maar zonder veel resultaat. Een bevraging van vrienden van B. uit de rijkswacht, zou enkele personen hebben opgeleverd die nuttig zouden zijn voor het verder onderzoek.

Manipulatie van het dossier

‘De piste die sedert februari is blootgelegd is ongetwijfeld interessant. En zoals steeds zullen er believers en non-believers zijn. Het is zaak geen overdreven verwachtingen te koesteren, maar elke steen moet bovenkomen’, vindt Geens over het dossier. Hij zegt al van bij zijn aantreden bijzondere aandacht voor het dossier te hebben.

‘Het werd me snel duidelijk dat een aantal onderzoeksstrategieën geen bevredigend resultaat hadden opgeleverd, dat er pogingen gedaan waren om het onderzoek te manipuleren, terwijl de slachtoffers en hun nabestaanden me lieten verstaan dat ze onvoldoende gehoor hadden gekregen in het verleden’, zei Geens.

Bron » De Standaard