35 jaar Bende van Nijvel

De Reus Op zijn sterfbed onthulde Christiaan B., alias Bonno, dat hij lid was van de Bende van Nijvel. Deze ex-rijkswachter van de elite-eenheid Groep Diane lijkt sterk op de Reus van de Bende Van Nijvel. Volgens procureur-generaal Christian De Valkeneer is het onderzoek hierdoor in een stroomversnelling geraakt.

Het onderzoek

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel begon op 13 maart 1982 in Dinant, met de winkeldiefstal van een jachtgeweer. Acht bloedige overvallen op grootwarenhuizen volgden. In drie jaar tijd vielen hierbij 28 doden. Het onderzoek beslaat inmiddels een miljoen bladzijden, maar leverde weinig op. Twee parlementaire onderzoekscommissies brachten al evenmin schot in de zaak.

Communautair

In een reactie op de onthullingen over de reus vraagt de N-VA dat het onderzoeksdossier, dat destijds is overgeheveld van Nijvel en Dendermonde naar Charleroi, opnieuw naar Vlaanderen wordt gebracht. Er is immers weinig vooruitgang geboekt.

Het vraagteken

De vraag is en blijft wat de Bende van Nijvel dreef en wie de opdrachtgevers waren. De buit stond nooit in verhouding met het bloedige parcours. Bij de dodelijke overvallen werden soms alleen maar wat pakken koffie, pralines en tafelolie meegenomen.

De pistes

In het onderzoek worden drie pistes gevolgd. Ging het om zwaar banditisme uit de jaren tachtig? Paste het in de ‘strategie van de spanning’, waar bij terreur werd gezaaid zodat de bevolking voor een sterk regime zou pleiten? Of was het het werk van extreemrechtse groeperingen?

Bron » De Tijd