D’Haese haalt hard uit naar Justitie en vraagt principiële onverjaarbaarheid Bende-dossier

Op de herdenking van slachtoffers van de Bende van Nijvel zaterdagochtend gaf Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) in bijzijn van ontslagnemend minister Koen Geens (CD&V) een zware sneer naar Justitie. Ook vroeg D’Haese de principiële onverjaarbaarheid van het Bende-dossier.

9 november is ieder jaar een moeilijke dag in Aalst. De slachtoffers van de laatste, bloedige aanslag van de Bende van Nijvel worden dan herdacht, maar de daders zijn 34 jaar na de feiten nog steeds niet gevat. Diverse kopstukken waren aanwezig, waaronder de ontslagnemende ministers van respectievelijk Justitie en Binnenlandse Zaken, Koen Geens en Pieter De Crem (beiden CD&V). Na een steunbetuiging aan de nabestaanden deelde Aalsters burgemeester en federaal Kamerlid Christoph D’Haese (N-VA) een sneer uit naar Justitie.

“Oorverdovend stil”

“Vorig jaar en het jaar ervoor stonden we hier met hoge verwachtingen”, sprak de Aalsterse burgemeester. “We stonden voor de langverwachte en definitieve doorbraak, zo leek het wel. De Belgische Justitie had het dossier van de Bende van Nijvel weliswaar stevig verprutst, mismanaged en misschien gesaboteerd, maar toch waren er voor het eerst in lange tijd opnieuw tekenen van hoop.”

“Het is echter oorverdovend stil. Het onderzoek staat, voor zover we mogen weten, even ver of zelfs minder ver als vroeger: het is een soort omgekeerde processie van Echternach geworden: een stap vooruit en weer twee achteruit. Niemand kan verplicht worden het onmogelijke te doen, maar het is de vraag of men zelfs het mogelijke nog doet.”

“Men zou denken dat het Belgische justitieapparaat, na de afgelopen decennia een aantal keer bijna het wereldrecord flateren scherp te hebben gesteld, elke absurditeit achterwege zou laten, al was het maar uit respect voor de stille kracht van zoveel Aalsters verdriet. Maar neen, het geheim van het onderzoek dekt alles toe. Is het onwil of is het onkunde, of is het allebei?

Principiële onverjaarbaarheid

Daarna deed D’Haese nog een oproep: “Nadat vorige week in de Kamer een wetsvoorstel werd goedgekeurd waardoor seksueel misbruik van minderjarigen binnenkort niet meer kan verjaren, doe ik een pleidooi voor de onverjaarbaarheid van criminele feiten met een grote maatschappelijke impact. Het Bende-dossier dreigt over twee jaar immers te verjaren”, sprak hij. “Zolang de families van de slachtoffers geen rust hebben, mag dat ook niet het geval zijn voor de criminelen en hun handlangers die dit leed hebben veroorzaakt.”

“Men moet niet artificieel de indruk geven dat het te laat is”

Ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) speechte zelf bewust niet. “Ik heb mij eraan gehouden om niet te antwoorden: de begraafplaats is geen plaats om van mening te verschillen”, aldus Geens. “Ik kan wel zeggen dat de beste mensen van het federaal parket dag en nacht aan het dossier werken en ik hoop daar resultaat uit voorkomt, voor de nabestaanden, voor Justitie en voor de rechtsstaat in het algemeen.”

Over het pleidooi van D’Haese zei Geens nog het volgende: “Men moet niet artificieel de indruk geven dat het morgen te laat is, dat is niet zo. We hebben de verjaring in 2015 met tien jaar uitgesteld tot 2025. Het proces moet natuurlijk vroeger beginnen als er een proces van komt, maar ik denk dat dat het geval zal zijn. Het dossier is in de beste handen, meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Bron » Het Nieuwsblad