Minister van Justitie Geens engageert zich persoonlijk voor Bende-onderzoek

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) engageert zich persoonlijk om het onderzoek van de Bende van Nijvel tot een goed einde te brengen. Dat zegt hij nadat burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) tijdens de herdenking van de overval op de Delhaize in Aalst felle kritiek had geuit op het gerecht. “Ik wil mijn persoonlijk en blijvend engagement uitdrukken om met de middelen die ter beschikking staan, de zaak in de goede richting te duwen.”

Het gerecht ging jarenlang verkeerd om met slachtoffers, had Aalsters burgemeester Christoph D’Haese gezegd tijdens de herdenking van de 32ste verjaardag van de overval op de Delhaize in zijn stad. Daarbij vielen acht dodelijke slachtoffers. “We zitten in een strafrechtelijke rollercoaster. Godzijdank blijven slachtoffers, nabestaanden, getuigen en zelfs een beperkt aantal goedmenende politici de druk op de ketel houden. Het is wrang te moeten vaststellen dat enkel volgehouden persaandacht ertoe leidt dat nabestaanden de aandacht krijgen die ze verdienen.”

“Vandaag staan we hier met hernieuwde hoop, na een reeks van recente onthullingen over de Bende in het algemeen en de ‘zogenaamde Reus’ in het bijzonder”, klonk het nog. Maar veel vragen blijven onbeantwoord, vindt de burgemeester. “Wie liegt? Wij spreekt de waarheid? Wie zijn de mannen achter de robotfoto’s? Waarom precies is het dossier destijds overgeheveld naar Charleroi om er finaal begraven te worden? Wie gaf daartoe de opdracht?”

Geens: “Niet dezelfde mensen”

Ook minister van Justitie Koen Geens was aanwezig en sprak, in aanwezigheid van de procureurs-generaal van Bergen en Luik, zijn steun uit voor slachtoffers en nabestaanden. “Men zegt wel eens dat tijd alle wonden heelt. Tijd heelt niet alle wonden. Toch niet de wonden waarvoor we hier vandaag samen zijn”, aldus Geens, die de onopgeloste raid op een grootwarenhuis waarbij 8 mensen het leven lieten in 1985, “een smet op de rechtsstaat” noemt. “Een smet, die wij tegen de tand des tijds in moeten proberen uit te wissen.”

“Twee dingen dacht ik niet te zeggen”, vervolgt de minister. “Twee jaar geleden hebben we de verjaring van dit dossier verlengd. Toen was er voor de zaak niet veel belangstelling. Laat ons er kracht uit halen dat we dat hebben gedaan.” De minister dringt erop aan “nooit het geloof te verliezen in mensen. Politie en justitie zijn vandaag niet dezelfde mensen als 30 jaar geleden. We willen hen – althans ik – niets verwijten. Toch moeten we ze ook motiveren om dit verhaal tot een goed einde te brengen.”

Geens besluit met de belofte tot “luisterbereidheid maar ook effectieve inzet voor de slachtoffers en nabestaanden. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat als we hier volgend jaar opnieuw staan, er licht staat aan de horizon is. Ik hoef niet te herhalen dat die horizon al te lang verduisterd is.”

Bron » De Morgen