Overval Bende van Nijvel herdacht: ‘We hebben recht op de waarheid’

In Aalst is de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize herdacht. Daar vielen 32 jaar geleden acht doden. Burgemeester Christoph D’Haese was scherp voor het onderzoek, terwijl minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opriep tot vertrouwen.

Het was de laatste en bloedigste overval van de beruchte bende. In totaal maakte ze 28 dodelijke slachtoffers. Maar de daders zijn nooit gevonden. Het onderzoek loopt nog altijd.

De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), was tijdens de herdenking kritisch voor de manier waarop het onderzoek is verlopen. ‘De onderzoekers zijn jarenlang verkeerd omgegaan met de slachtoffers en zijn onprofessioneel geweest. (…) Wij zijn in Aalst op zoek naar de taal van gerechtigheid, die is universeel. De zoektocht naar de waarheid, is wat ons verbindt en niet wat ons scheidt. We zijn in het ganse land de mening toegedaan dat we recht hebben op de waarheid. Er zijn vele delen van de waarheid: de juridische, de feitelijke, de menselijke. Alles samen maken zij de waarheid van de Bende.’

D’Haese, die opriep tot sereniteit, hoopt dat de nieuwe ontwikkelen in de zaak, de mogelijke identificatie van de overleden ex-rijkswachter Chris B. als ‘De Reus’, alsnog tot een doorbraak zullen leiden. ‘Met deze zaak is veel verdriet, veel woede en veel wanhoop gemoeid. Voor het eerst sinds lang is er weer hoop te koesteren. De trein mag nu geen vaart meer minderen. Alle mensen van goede wil moeten de stilte doorbreken en spreken.’

Zijn stad overweegt indien nodig om zich burgerlijke partij te stellen. Hij riep de procureur ook op om orde op zaken te stellen. ‘Aalst vergeet nooit’, aldus D’Haese.

Smet

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemde de onopgeloste zaak een ‘smet op rechtsstaat die we moeten proberen uit te wissen’. ‘Dat deze brutale moordpartijen nog altijd op ieders lippen liggen, wijst op de gruwelijke ernst van de feiten en op het moeilijk aan te nemen gegeven dat de zaak nog altijd onopgelost is gebleven.’

Hij drukte opnieuw zijn engagement uit om de zaak in de goede richting te duwen. ‘Ik hoop uit de grond van mijn hart, dat als we hier volgend jaar terug staan, er licht is aan de horizon.’ Hij riep om vertrouwen te hebben in justitie en politie.

Bron » De Standaard