APAC eist vrijlating Carette na 16 jaar cel

Een dertigtal leden van Rode Hulp en APAC – Association Parents et Amis des Prisonniers Communistes – hebben zaterdagmorgen op de trappen van het justitiepaleis in Brussel betoogd voor de vrijlating van Pierre Carette, het enige lid van de Celulles Communistes Combattantes dat nog vastzit.

De betogers nemen het niet dat de Waals-Brabantse commissie voor de voorwaardelijke invrijheidstelling op 17 september 2001 geen beslissing nam over zijn eventuele vrijlating. Zijn aanvraag werd teruggestuurd naar het college in de gevangenis in Leuven, waar de procedure van voor af aan moet beginnen. De vrijlating van Carette dreigt daardoor te worden uitgesteld tot ten vroegste 2003, oppert een van zijn advocaten Meester Jean-Phillipe De Wind.

Carette, het vermoedelijke brein van de terreurbeweging CCC, zit al 16 jaar in de gevangenis. Onredelijk lang, vinden zijn medestanders. Als niet-recidivist kon hij volgens de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling na 10 jaar vrijkomen. Voor zijn medestanders is het duidelijk dat Carette in de cel blijft omdat hij zijn politieke ideeën blijft aanhouden. Om die reden wordt Carette ook nog steeds bezoek geweigerd evenals penitentair verlof. Volgens zijn advocaat wordt de vrijlating bewust op de lange baan geschoven.

Het gevangeniscollege van Leuven Centraal weigerde drie keer een beslissing te nemen, waardoor de zaak automatisch voor de VI-commissie kwam. De commissie stuurde het dossier echter terug naar de gevangenis, met de vraag dat Carette door een psychiater zou onderzocht worden. Iets wat Carette volgens zijn advocaat zal weigeren. Intussen herneemt de procedure van nul, zo besluit meester De Wind.

Pierre Carette (48) werd in oktober 1988 door het hof van assisen van Brabant tot levenslange dwangarbeid veroordeeld voor een twintigtal aanslagen die in België op belangen van de Verenigde Staten, de Navo of het financieel-economisch establishment gepleegd werden. Eén van de aanslagen, op een gebouw van het Verbond van Belgische Ondernemingen in Brussel, kostte twee brandweermannen het leven. Drie andere leden van de Cellules Communistes Combattantes, die in december 1985 in Namen samen met Carette aangehouden werden, kregen dezelfde straf. Zij zijn ondertussen vrij.

Bron » Gazet van Antwerpen