Zieke Carette vraagt opnieuw vrijlating

Pierre Carette, de leider van de Cellules Communistes Combattantes die in 1988 veroordeeld werd tot levenslange opsluiting, is ziek. Hij lijdt aan de ziekte van Crohn en werd in het gevangenisziekenhuis van Brugge behandeld. “De ziekte zou kunnen veroorzaakt zijn door de lange stresssituatie die hij te verduren kreeg door zijn isolement in de gevangenis”, zei één van zijn advocaten Jean-Philippe De Wind vrijdag op een persconferentie van het Internationaal Observatorium van Gevangenissen.

Op 11 februari verschijnt Carette voor de derde maal voor de commissie Voorlopige Invrijheidstelling. Het feit dat hij ziek is, willen zijn advocaten echter niet gebruiken als argument voor zijn vrijlating. “Hij vervult al sinds zeven jaar alle voorwaarden om voorwaardelijk vrijgelaten te worden”, zegt De Wind. Veroordeelden die levenslang krijgen, zitten gemiddeld 12,5 jaar in de cel, maximaal vijftien jaar. Carette zit al zeventien jaar in de gevangenis.

Hij werd in december 1985, net als drie medeplichtigen, gearresteerd en in oktober 1988 veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de 27 politiek geïnspireerde aanslagen van de CCC in België tussen oktober ’84 en december ’85. Bij één aanslag lieten twee brandweermannen het leven. De drie medeplichtigen zijn intussen voorwaardelijk vrijgelaten. Carette verscheen al twee keer voor de commissie voorwaardelijke invrijheidstelling, maar werd tot nog toe niet voorwaardelijk vrijgelaten.

“De houding van de commissie en het hele gerecht tegenover Carette is politiek gemotiveerd”, zegt advocaat De Wind. “Dat blijkt onder meer uit het feit dat zijn correspondentie nog steeds gekopieerd wordt. Hij mag waarschijnlijk niet vrij, omdat hij als de leider van de CCC aangezien wordt en omdat men een voorbeeld wil stellen.”

Bron » Gazet van Antwerpen