Ex-CCC’er Carette voor VI-Commissie

Ex-CCC-er Pierre Carette is donderdagnamiddag in de gevangenis van Sint-Gillis verschenen voor de Waals-Brabantse Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling. De behandeling van de zaak duurde ongeveer een uur. Carette’s advocaat Jean-Philippe De Wind stelde achteraf aan Belga dat de door een magistraat voorgezet driehoofdige commissie wellicht al in de loop van volgende week haar besluit bekendmaakt. Dit is bindend voor de minister van justitie.

De 48-jarige Carette kreeg samen met zijn 3 CCC-kompanen in 1988 levenslang voor de circa 20 aanslagen die ze in het midden van de jaren ’80 pleegden tegen Amerikaanse belangen, de NATO, economische en financiële instellingen, … Een aanslag op 1 mei 1985 kostte het leven aan twee brandweerlui. Carette verblijft thans al 15 jaar en 9 maanden in de gevangenis en is de enige CCC’er die nog vast zit.

De commissie van voorwaardelijke invrijheidsstelling weigerde op 15 mei 2000 al een eerste keer in te gaan op Carette’s vraag tot vrijlating. Carette’s advocaten France Blanmailland, Odette Haas, Jacques Hamaide en Jean- Philippe De Wind wezen donderdag op het uitzonderlijk karakter van deze opsluiting zowel qua duur als voorwaarden.

Zo wordt Carette nog steeds bezoek en penitentiair verlof geweigerd en vertoeft hij al bijna 6 jaar in de voorwaarden om vrijgelaten te worden. In de gevangenis stelt hij evenwel geen probleem. Eenmaal vrijgelaten beschikt Carette over huisvesting en werk (in een drukkerij). Hij is ook bereid slachtoffers van CCC-aanslagen te vergoeden.

Het parket bracht zoals in het verleden een negatief advies uit tegen de vrijlating. Het advies van de Leuvense gevangenisdirecteur is weliswaar niet negatief, maar ook niet positief daar Carette zich weigert te onderwerpen aan een psycho-sociaal onderzoek.

Bron » Gazet van Antwerpen