Versneed moordenaar van Lot nog lijken?

Brusselse, Naamse en Bergense speurders hebben bijzonder veel aandacht voor een 58-jarige man die in Brussel werd aangehouden. Claude Dubois wordt verdacht van de moord op Karim Manouar. Deze 33-jarige man werd vorige maand in stukken gesneden en in het kanaal in het Brabantse Lot teruggevonden. Maar 18 jaar geleden was dezelfde Claude Dubois ook al aangehouden voor zijn vermeende aandeel in de moord op de toen 42-jarige Colette Dumont. Ook deze dame werd in stukken gesneden en in het water gegooid.

Dankzij een opsporingsbevel werd Karim Manouar geïdentificeerd. De resten van de man werden enkele weken geleden uit het Kanaal Brussel-Charleroi gevist. Karim zou het laatst gezien zijn toen hij een garage in de Ukkelse Vanderkinderestraat schilderde. Speurders vonden er nog één spoor van de vermoorde man: een emmer met zijn bloed.

Het onderzoek bracht snel aan het licht dat een andere beruchte maar vermiste man in de garage was gezien. Hoofdverdachte Claude Dubois bleef spoorloos. Tot eergisteren. Toen werd hij bij een vriend in Anderlecht op het toilet aangetroffen. Die vriend, Raymond Lippens, is ook al een notoir bekende van het gerecht. Hij werd veroordeeld voor een van de grootste bankdiefstallen ooit in België.

Het verleden van Claude Dubois is allesbehalve smetteloos. Vooral wat er ruim 18 jaar geleden gebeurde, interesseert de speurders. Toen was hij hoofdverdachte in de moord op Colette Dumont, een psychisch zwakke vrouw uit Watermaal-Bosvoorde die een bejaardentehuis had.

Haar in stukken gezaagd lichaam werd in november 1983 uit de Maas in Beez gevist. Ze was met een pistool doodgeschoten en in stukken gesneden, zoals Karim.

Onderzoek wees uit dat Colette Claude Dubois tien dagen eerder in Oostende had leren kennen. Hij verwende haar tot ze een half miljoen frank (12.200 euro) van de bank haalde. Vreemd genoeg werd dezelfde dag nog 205.000 frank (ruim 5.000 euro) op zijn rekening gestort. Een uur later was Colette verdwenen. De telefoontjes van Claude Dubois naar Colette – dagelijks en genoeg voor een fikse rekening – stopten op hetzelfde moment.

Claude Dubois was verdachte nummer één. Hij bleef maanden in voorhechtenis maar werd bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. In 1989 werd hij buiten vervolging gesteld.

Precies 13 jaar later leidde de gruwelijke moord op Karim Manouar opnieuw naar Claude Dubois. De makelaar uit Brussel is hoofdverdachte. In een vat in een garage in de Vanderkinderestraat in Ukkel vond de politie liters bloed. Bloed van Karim. Alles wijst in de richting van Claude Dubois, die op verdenking van moord werd aangehouden.

Seriemoordenaar

De speurders denken meer en meer dat Claude Dubois in die 18 niet stil heeft gezeten. Volgens het Bergense parket hebben de speurders van Bergen al contact opgenomen met de Brusselse collega’s. Ongetwijfeld volgt er een vergelijking van de manier waarop Karim versneden was en de manier waarop de Bergense seriemoordenaar zijn lijken heeft achtergelaten. Pas als er nieuwe elementen opduiken die aantonen dat Claude Dubois binnen de tien jaar na het sluiten van het dossier-Colette Dumont nog gelijkaardige feiten heeft gepleegd, kan het Naamse parket de moord op de veertigster heropenen.

Bron » Gazet van Antwerpen | Désirée De Poot