Aalst herdenkt slachtoffers van “bloedigste” overval van Bende van Nijvel, slachtoffers: “Geen hoop op proces meer”

Deze voormiddag is op het kerkhof van Aalst een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Precies 36 jaar geleden pleegde de bende op de Delhaize van Aalst hun bloedigste overval. 8 mensen kwamen toen om het leven. Er is nog altijd geen doorbraak in het Bende van Nijvel-dossier, en de afgelopen twee jaar werd het aantal speurders op de zaak teruggebracht van 27 naar 20. Slachtoffers en betrokkenen stellen zich daar vragen bij.

Ongeveer 50 mensen waren bij de herdenking op het kerkhof van Aalst. Er werden bloemen neergelegd bij de gedenksteen voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Precies 36 jaar geleden – op 9 november 1985 – leverde de bende met de overval op de Delhaize in Aalst hun meest bloedige (en tevens ook laatste) aanslag. Acht mensen kwamen toen om het leven.

Bij de reeks overvallen en aanslagen van de bende vielen in totaal 28 doden. Hoewel er de afgelopen jaren af en toe iets lijkt te bewegen in het onderzoek, zit het eigenlijk al decennia muurvast. “In 2025 verjaart het dossier”, aldus burgemeester van Aalst Christoph D’haese (N-VA) tijdens zijn speech op de herdenking. “We hebben dus nog iets meer dan 1000 dagen om duidelijkheid te krijgen over de grootste justitiële schandvlek in de geschiedenis van dit land”, aldus D’haese.

Uit een parlementaire vraag van Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys bleek dat de afgelopen twee jaar het aantal speurders op het dossier van 27 naar 20 is herleid. D’haese stelt zich daar vragen bij en riep Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dan ook op om gebruik te maken van zijn “positief injunctierecht” om zo het “dossier de nodige aandacht te geven die het moet krijgen”. Met het “positief injunctierecht”, kan de minister van Justitie opdracht geven aan een procureur om een bepaald dossier te onderzoeken en er eventueel in te vervolgen.

Geen hoop op proces

“Ik heb er nog weinig hoop op dat er duidelijkheid gaat komen. Niemand kan mij nog hoop geven”, aldus Nele Palsterman. Zij verloor haar vader bij de overval op de Delhaize in Aalst. “Ik was 11 toen mijn papa overleden is, ik ben nu 47, ik heb in mijn leven niets anders gehoord dan “de bende Van Nijvel”. “Ik heb er mij bij neergelegd dat er wellicht geen rechtzaak komt. Elk jaar twijfel ik of naar de herdenking ga, maar ik vind het toch belangrijk hier te zijn”, aldus Palsterman.

Ook filmregisseur Stijn Coninx was bij de herdenking aanwezig. Hij maakte een film over de Bende van Nijvel, gebaseerd op het boek van David Van de Steen. Van de Steen overleefde als enige van zijn gezin de aanslag in Aalst, zijn ouders en zus kwamen om. “Het blijft mij achtervolgen”, aldus Coninx op de herdenking. “Omdat het zo een groot schandaal is, en omdat er nog altijd veel kan gebeuren”, aldus de regisseur. Het is volgens hem tekenend dat er zo weinig mensen vanuit de politiek op de herdenking waren.

“Ik krijg ook nog altijd veel informatie van mensen die hopen dat ik ook nog iets kan doen”, gaat de filmregisseur verder. “Maar een nieuwe film maken is niet meteen mijn doel (…) Er wordt dikwijls gezegd bij justitie dat er achter de schermen nog hard wordt gewerkt, maar ik heb de indruk dat er nog weinig resultaat wordt geboekt (…) Er zijn veel puzzelstukken, maar de puzzel wordt nooit samengelegd”, aldus Coninx.

Openbaar na verjaring

Ook Jef Vermassen, advocaat van David Van de Steen, was op de herdenking. “David zit met eindeloos verdriet, zijn gezin is uitgemoord die avond. We proberen al jarenlang het onderzoek vooruit te helpen door alle informatie de we binnenkrijgen door te geven aan het openbaar ministerie. De enige troost is, als het dossier dan toch verjaart, dat het openbaar wordt, en dat iedereen kan lezen wat er in staat. Dat zal nog de grootste aanklacht worden: dat iedereen zich zal afvragen waarom er met die informatie zo weinig gebeurd is”, aldus Vermassen.

“Het is de normale gang van zaken dat het dossier dan openbaar wordt, en dan zal iedereen het dossier kunnen uitspitten, ook journalisten. En dan zal er veel van de vuilnisbelt naar boven komen”, aldus een stellige Vermassen.

Dat er de afgelopen jaren af en toe iets lijkt te bewegen in het dossier – door DNA-onderzoek en enkele opgravingen – geeft Vermassen niet veel hoop. Stel dat er nu al beschuldigden zouden zijn – redeneert Vermassen – dan nog zouden advocaten het dossier moeten instuderen en volgt er volgens hem wellicht een procedureslag om tijd te rekken. “Elk jaar worden we moedelozer en hebben we minder hoop op een proces”, aldus Vermassen.

Bron » VRT Nieuws