Aalst herdenkt overval Bende van Nijvel nu 33 jaar geleden: “We hebben het gehad”

In Aalst is de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel gehouden. Dag op dag 33 jaar geleden sloeg de Bende voor een laatste keer toe, in de Delhaize van Aalst. Het was meteen ook de dodelijkste overval, acht slachtoffers werden gedood. In zijn toespraak haalde burgemeester Christoph D’Haese keihard uit naar justitie: “We hebben het gehad”.

Exact 33 jaar geleden sloeg de Bende van Nijvel een laatste, maar ook een bloedigste keer toe in de Delhaize in Aalst. Sindsdien worden de slachtoffers elk jaar herdacht tijdens een herdenkingsplechtigheid.

Burgemeester Christoph D’Haese tijdens zijn speech net als vorig jaar hard uit naar justitie. “We hebben het gehad”, klink het. “Vorig jaar stonden we allemaal samen met een hernieuwde hoop na een reeks onthullingen over de Bende in het algemeen en de zogenaamde Reus in het bijzonder. Ik heb toen de hoop uitgesproken dat het geen zoveelste kortstondige opflakkering zou betekenen, geen zoveelste strovuur. Een jaar later moeten we bekennen dat de hoop van toen een eind in de richting van wanhoop is omgeslagen.”

Hij doet daarbij een duidelijke oproep: “Kan er alstublieft transparant gecommuniceerd worden? Nu krijgen de slachtoffers het gevoel dat niet alles gezegd mag worden, niet alles geweten mag worden. Dat justitie rot is. En wie kan hen ongelijk geven? Stop met aan juridische hypocrisie te doen. Ofwel forceert men doorbraken, stopt men doofpotoperatie. Ofwel stopt u met het onderzoek. En dan zal de maatschappij voor dit aspect het faillissement van justitie uitspreken.”

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft het woord genomen. “Het is niet de eerste keer dat ik hier sta, dat velen onder u hier staan. En dat betekent dat er 33 jaar geleden iets vreselijks gebeurd is.”

“Als vertegenwoordiger van justitie moet ik diegene zijn die het voorwerp is van kritiek op wat er wel en niet gebeurd is in die 33 jaar. Maar we hebben beslist de miljoen pagina’s van het dossier niet om te draaien in de hoop dat de waarheid toch nog achterhaald kan worden. We hebben niet perfect gehandeld, maar we hebben wel oprecht geprobeerd om het onderzoek naar de waarheid nieuw leven in te blazen.”

Vanochtend getuigde David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de overval, nog in De Ochtend. “Het is een rare dag omdat we daar voor de 33e keer staan met niets, zonder antwoorden. Het dossier zit vast, er zijn manipulaties, doofpotoperaties en je staat daar zonder antwoorden.”

Vanavond wordt er ook nog een Witte Mars georganiseerd. “Er zullen mensen die de aanslagen van Zaventem en Maalbeek meegemaakt hebben, mensen die hun kind verloren hebben – denk aan Jean Lambrecks. Mensen die we voor de eerste keer samenkrijgen en die allemaal hetzelfde verhaal vertellen: ze hebben iets verschrikkelijks meegemaakt en kennen maar een halve of geen waarheid. Dus het is ook een beetje een aanklacht tegen justitie en politiek, die alles maar op zijn beloop laat.” De boodschap van de Witte Mars: “We hebben er genoeg van, het moet anders.”

Bron » VRT Nieuws