Bende-speurders doen huiszoeking bij oud-rijkswachtkolonel – Federaal parket ziet in Gérard Lhost mogelijke ‘manipulator’

Het federaal parket heeft een huiszoeking uitgevoerd bij oud-rijkswachtkolonel Gérard Lhost. Hij wordt gezien als mogelijke interne ‘manipulator’ achter de ontdekking van wapens van de Bende van Nijvel in het kanaal van Ronquières in 1986.

Gérard Lhost stond tot begin jaren 80 aan het hoofd van de groep Dyane, het Speciaal Interventie Eskadron (SIE) van de rijkswacht. Begin 1986 verliet hij de rijkswacht, nadat hij het onderzoek naar een spectaculaire wapenroof bij datzelfde SIE intern zou hebben gedwarsboomd.

De huiszoeking, die donderdag plaatsvond, vloeit voort uit de oproep die het federaal parket vorige week deed in Faroek. Het bevestigde toen zijn overtuiging dat het onderzoek naar de Bende in 1986 is gemanipuleerd.

Wapenvondst Ronquières

Speurders van de cel-Delta van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch visten in november 1986 enkele zakken op in een zwaaikom in het kanaal van Ronquières. Daarin zaten wapens van de Bende, die 28 mensen vermoordde tussen 1982 en 1985, en ook een babykoffer en de cheques die waren gestolen bij de laatste raid, bij de Delhaize in Aalst op zaterdag 9 november 1985.

Twee getuigen hadden onbekenden die nacht zakken in het water zien gooien. Toen Franstalige speurders daar eind 1985 een duiker aan het werk zetten, vond die niks. De cel-Delta had een jaar later wel succes. De vondst, als een speld in een hooiberg, werd door velen bestempeld als onwaarschijnlijk. In Franstalige politiekringen wordt gesproken over “la pêche miraculeuse”.

Iemand zou de zakken in het water hebben gegooid en vervolgens gesuggereerd om daar eens te gaan vissen.

Het federaal parket zit ook op die lijn, gesterkt door een rapport van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek (NICC), dat stelt dat de opgeviste voorwerpen slechts “enkele dagen” in het water kunnen hebben gelegen. Het NICC maakt dat op uit roestsporen op het metaal en de vrij goede staat van de cheques. Het parket probeert nu de vondst en alles wat eraan voorafging te reconstrueren.

‘Niks mee te maken’

De verdenkingen waren tot nu toe gericht tegen de Gentse ex-rijkswachter Philippe Vermeersch. Hij wees duikers van de genie van Burcht destijds aan waar ze moesten duiken. Hij houdt tot vandaag vol dat hij gewoon zijn werk deed, door de twee getuigenverklaringen verder te analyseren. Volgens hem waren bij de eerste zoektocht in 1985 enkel een bootje en peilstok ingezet.

In nogal wat Bende-publicaties staat dat Vermeersch in het najaar van 1986 vanuit Gent werd overgeplaatst naar de cel-Delta na een tussenkomst van kolonel Lhost. Vermeersch zou slechts 1 jaar en 2 maanden in het Bende-onderzoek werken.

Gérard Lhost verliet de rijkswacht in februari 1986 en ging aan de slag bij de Europese Commissie in Brussel. “Ik had niets te maken met de affectatie van de heer Vermeersch naar het Bende-onderzoek”, zei hij in 1997 voor de parlementaire Bendecommissie-bis. Vermeersch liet intussen met oud-collega’s een tegenexpertise uitvoeren die laat zien dat het NICC het fout heeft. De goed bewaard gebleven cheques waren in 1985 niet van papier, maar geplastificeerd.

Het parket deed geen mededeling over het resultaat van de huiszoeking. Niemand is voorgeleid of aangehouden. Gérard Lhost hield het gisteren bij: “Ik heb niets te zeggen.”

Bron » De Morgen