Slachtoffers Bende van Nijvel herdacht: ‘Nog iets meer dan duizend dagen om duidelijkheid te krijgen’

In Aalst, waar bij de overval op de Delhaize in 1985 acht mensen om het leven kwamen, is dinsdag een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel gehouden. ‘We hebben nog iets meer dan duizend dagen om duidelijkheid te krijgen over de grootste justitiële schandvlek in de geschiedenis van ons land’, zei burgemeester Christoph D’Haese.

De laatste en meest bloederige overval van de Bende van Nijvel gebeurde op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst. Op de begraafplaats werden bloemen neergelegd aan de gedenksteen voor de slachtoffers en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) hield een toespraak.

Het onderzoek is in handen van het federaal parket. Het aantal speurders is de voorbije jaren van 27 naar 20 gegaan. “Mijn ontgoocheling is groot”, zegt burgemeester D’Haese. “Er werd meer capaciteit gevraagd, maar deze schandvlek met 28 doden krijgt niet de aandacht die het verdient. Het is nochtans hoogdringend, want in 2025 verjaart het dossier. Ik vraag de minister van Justitie zijn verantwoordelijkheid te nemen.”

De Delhaize aan de Parklaan in Aalst werd dit jaar vernieuwd. Er komt ook een herdenkingsmonument, maar de omgevingsvergunning ontbreekt voorlopig. Het monument moet volgend jaar ingehuldigd worden.

Bron » De Morgen