Opnieuw minder speurders bezig met onderzoek Bende van Nijvel: “In 2025 verjaart de zaak”

Er zijn opnieuw minder speurders bezig met het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel. Het aantal verminderde de voorbije twee jaar van 27 naar 20. Nochtans nadert de deadline, want in 2025 verjaart de zaak.

Uit een mondelinge vraag van Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) aan de minister van Justitie blijkt dat er opnieuw minder mensen de aanslagen van de Bende van Nijvel onderzoeken. “Uit mijn mondelinge vraag aan de minister van Justitie blijkt evenwel dat er opnieuw minder speurders bezig zijn met het dossier dan twee jaar geleden. Omwille van mutaties is hun aantal verminderd van 27 naar 20, al is dat volgens het monitoringcomité die de zaak opvolgt toch nog voldoende om de hoeveelheid opsporingswerk aan te kunnen. Bizar als je weet dat het DNA-onderzoek enorme vertraging heeft opgelopen door corona”, verduidelijkt Vanrobaeys. “Ondertussen zijn 400 DNA-stalen afgenomen van de 800 potentieel interessante personen. Hiervoor werden al twintig gerechtelijke opgravingen gedaan naar mogelijke verdachten.”

Tijdens de bloedigste aanslag van de Bende van Nijvel op 9 november 1985 vielen in Aalst acht doden. 36 jaar later is er nog steeds geen doorbraak in het dossier. “De vorige minister van Justitie beloofde een proces en doorbraak voor de zaak in 2025 verjaart”, legt Vanrobaeys uit. “Ik moet hoopvol blijven, maar de moed zakt me soms in de schoenen. Net als de slachtoffers heb ik de indruk dat het onderzoek alle richtingen uitgaat.”

Morgen is er opnieuw een herdenking in Aalst van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. “De slachtoffers en hun nabestaanden verdienen duidelijkheid en erkenning, zodat ze dit hoofdstuk kunnen afsluiten”, zegt Vanrobaeys. “Daarom heb ik nogmaals aangedrongen dat de minister in naam van de overheid aan de slachtoffers zijn excuses aanbiedt voor alle blunders en fouten die gemaakt werden in het onderzoek. Een generaal pardon voor al het leed dat hen is aangedaan.”

Bron » Het Laatste Nieuws