Profiling

Geografisch profiel

De woonplaats van de Bende

“Natuurlijk is het onderzoek naar de Bende een flop. Zolang we de daders niet hebben, is dat zo.” De speurders van de cel Waals-Brabant die het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel voeren, beseffen het meer dan wie ook. De kans om twintig jaar na de feiten toch nog het grootste onopgeloste mysterie uit de Belgische misdaadgeschiedenis op te lossen, slinkt met de dag. Meer dan beloven dat ze blijven alles op alles zetten, konden de twee resterende speurders en twee magistraten van de CWB gisteren niet doen op de jaarlijkse bijeenkomst met de nabestaanden van de slachtoffers en de pers.

Canadezen berekenden een gebied van 17 km breed op 9 km hoog waar de Bende vandaan zou kunnen komen.

Canadezen berekenden een gebied van 17 km breed op 9 km hoog waar de Bende vandaan zou kunnen komen.

Ongeveer de laatste strohalm

Een van de laatste strohalmen van het onderzoek, zijn de resultaten van een analyse gemaakt door Canadese “geographical profilers”. De Canadezen berekenden op basis van de plaatsen waar de 28 feiten gebeurden en de vluchtauto’s gestolen of achtergelaten werden op de kaart een ellipsvormig gebied van 17 kilometer breed op 9 kilometer hoog waar de Bende vandaan zou kunnen komen of waar ze een schuiloord zou kunnen gehad hebben.

“Zij duidden een gebied ten zuiden van Brussel aan tussen Sint-Pieters-Leeuw, Lembeek, Eigenbrakel en Waterloo”, zegt speurder Eddy Vos. “Ze zetten nu alles op alles om die analyse nog meer te verfijnen aan de hand van gedetailleerde kaarten die wij hen bezorgen. Wij vragen ondertussen alle politieverslagen op die in die tijd in dat gebied gemaakt werden om te zien of we er iets bruikbaars uit kunnen halen.”

Bij de misdaden die aan de Bende van Nijvel toegeschreven worden, vielen tussen 1983 en 1985 28 doden. De laatste overval was die op het Delhaize-warenhuis van het Oost-Vlaamse Aalst op 9 november 1985, bijna twintig jaar geleden. Daarna stopte de terreur voorgoed. Bij die laatste overval kwam tot een vuurgevecht tussen de overvallers en de politie van Aalst.

De hypothese van de speurders is dat de overvallen stopten omdat één van de drie vaste Bendeleden, de ‘Killer’ in Aalst gedood werd. De ‘Killer’ werd door de Canadese experts omschreven als een psychopaat. Na zijn dood zouden de twee kompanen van ‘Killer’, ‘Ouwe’ en ‘Reus’, ermee gestopt zijn. De speurders vermoeden dat ‘Ouwe’ en ‘Reus’ hun kompaan begroeven in het Bois de la Houssière . Daar gingen de onderzoekers vorig jaar op zoek naar het lichaam van de Killer.

De zoektocht leverde niets op, tenzij een paar kogelhulzen, een horloge en een jas. Op geen van die zaken werd echter DNA teruggevonden. Zoveel jaar na de feiten blijven de meeste families vertrouwen hebben in het onderzoek. Ingrid Mulder is de zus van Marie-Jeanne Mulder, die doodgeschoten werd op 9 november in de Delhaize van Aalst. “Ik kan niet aanvaarden dat ook maar overwogen zou worden om ermee te stoppen. De Killer is misschien wel dood maar de anderen lopen toch nog altijd op vrije voeten. Laat de speurders voortzoeken. Volgend jaar kom ik terug om te horen hoe ver ze staan.”


Bron » De Standaard | Oktober 2005