Onderzoek loopt vast: Bende van Nijvel bestaat niet

In België is opschudding ontstaan over de bewering van de vroegere chef van de Staatsveiligheid, Albert Raes, als zou de gevreesde Bende van Nijvel nooit hebben bestaan. Raes zei dat tegenover de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Wat doorging voor de Bende van Nijvel – die ook wel de ‘Gekke doders van Waals-Brabant’ werd genoemd omdat de leden ervan carnavalsmaskers droegen – was volgens Raes een groep los van elkaar opererende misdadige benden.

Bende of geen bende, de misdadigers vermoordden bij aanslagen op warenhuizen van onder andere Delhaize te Overijse en Aalst in 1982 en 1985 bijna dertig burgers, onder wie verscheidene kinderen. Ook vielen hierbij vele gewonden. Voor de gewonden van destijds en de nabestaanden is het moeilijk te accepteren dat de daders nooit werden gepakt.

Nog erger is dat de slachtoffers en familieleden dezer dagen een laconiek briefje van de openbare aanklager in Charleroi in hun brievenbus kregen met als strekking: “Sorry, maar het onderzoek van de afgelopen twaalf jaar heeft geen resultaat opgeleverd. Spijtig genoeg blijven de daders tot op de dag van vandaag onbekend. Maar u kunt altijd het dossier over het onderzoek op de rechtbank komen raadplegen”. Dat dossier blijkt intussen 340.000 bladzijden dik te zijn. De openbare aanklager kondigde ook aan dat hij de rechtbank zal vragen om “bij gebrek aan bewijs’ de vervolging van een aantal verdachten stop te zetten.

Hét onderzoek zelf wordt op een laag pitje gezet, omdat er nauwelijks kans bestaat dat de zaak wordt opgelost. Daarmee wordt bevestigd wat velen reeds tien jaar geleden voorspelden, namelijk dat de Bende van Nijvel – wegens politieke achtergronden van deze moordpartijen – nooit zou worden gevonden, laat staan ontmaskerd. De ex-chef van de Staatsveiligheid ontkent dat in alle toonaarden.

Raes: “De aanslagen werden niet alleen nooit opgeëist, wij hebben evenmin enig verband kunnen ontdekken tussen de aanslagen en uiterst-rechts of uiterst-links”. Toch bevonden zich onder de slachtoffers van de Bende van Nijvel wel degelijk enkele interessante personen die banden hadden met ex-premier Paul Vanden Boeynants en de rechtse baron De Bonvoisin, kopstukken van de CEPIC, de rechtse vleugel van de Waalse christen-democraten (PSC).

Dit clubje had grote politieke invloed en zou in elk geval niet vijandig hebben gestaan tegenover een door hoge officieren geplande, maar nooit uitgevoerde staatsgreep in 1982. Albert Raes, die juist in de woelige jaren 1977-1990 chef van de Staatsveiligheid was, gelooft niet in dit scenario. Ook de theorie dat de acties van de Bende van Nijvel dienden om het land te destabiliseren en rijp te maken voor een rechtse staatsgreep kon, zo laat hij weten, nooit worden bewezen.

Bron: Algemeen Dagblad