Bende-dossier niet dood: nieuw wapenonderzoek

Onderzoeksrechter Hennuy van Charleroi heeft eindelijk het fameuze FN-pistool in handen dat na een verklaring van Robert Beijer tijdens zijn assisenproces opgegraven werd in Sart-Dames-Avelines. Een wapenexpert onderzoekt nu of het pistool het fameuze punt 22 pistool is waarmee de bende van Nijvel vijfmaal geschoten heeft. Het bericht stond gisteren in de krant Het Laatste Nieuws.

Het pistool bevond zich in deerlijke staat toen het tesamen met nog een paar andere wapens opgegraven werd nadat Beijer aanwijzingen had gegeven over de vindplaats. Voorzitter Maffeï die het Brabantse assisenproces tegen Bouhouche en Beijer leidde, gaf het pistool en de andere wapens eind vorig jaar in handen van prof. Celens van de Koninklijke Militaire School. Celens slaagde erin de wapens weer schietklaar te krijgen. Hij achterhaalde ook dat de wapens afkomstig waren van diefstallen bij het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht en bij Juan Mendez.

Het punt 22 pistool kon de expert niet thuisbrengen. Analyses van hulzen en ander bewijsmateriaal teruggevonden na bende-vervallen en patronen afgevuurd door het gevonden pistool moeten nu uitmaken of het pistool dat Beijer wist liggen, gebruikt werd door de bende van Nijvel.

Verder ligt het onderzoek, dat door een speciale cel van nog zeven man uitgevoerd wordt in Jumet, ver van stil. Binnenkort moet een rogatoire commissie vertrekken om in Zuid-Europa nieuw bewijsmateriaal te gaan opsporen.

Bron » Het Belang van Limburg | Els Cleemput