Nervositeit rond proces-Dutroux

De gemoederen in de aanloop naar het proces-Dutroux, dat nochtans pas op 1 maart begint, zijn nu al verhit. Ditmaal is de oorzaak een rechtszaak die een Brusselse zonderling aanspande tegen de beschuldigde Michel Nihoul. De vrees bestond dat die rechtszaak het proces-Dutroux opnieuw zou vertragen. Volgens specialisten is daar geen sprake van.

In de aanloop naar het proces-Dutroux dat op 1 maart in Aarlen van start gaat, zijn de schermutselingen al meteen bij het begin van het nieuwe jaar geopend. Gisteren raakte bekend dat Georges Frisque, zonderling en professioneel uitvinder van complottheoriëen, voor de burgerlijke rechtbank 750.000 euro schadevergoeding eist van Michel Nihoul en van drie ministers, namelijk Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken, Laurette Onkelinx van Justitie en minister van Begroting Johan Van De Lanotte. 

Frisque sleept Nihoul voor de rechter omdat hij diens hand ziet in een veroordeling wegens oplichting die Frisque opliep in 1989. Frisque werd toen veroordeeld voor het faillissement van het Centre Medical de l’Est, een groepspraktijk van dokters in het Luikse. Onterecht, vindt Frisque tot op vandaag, en hij geeft zijn toenmalige vriend Michel Nihoul de schuld. Nihoul zou op de loop zijn gegaan met het honorarium dat Frisque aan zijn advocaten moest betalen. De zitting van het burgerlijk geschil werd vastgesteld op dinsdag 30 maart, midden in het proces-Dutroux. 

De krant Le Soir schreef gisteren dat de burgerlijke klacht van Frisque tegen Nihoul het proces-Dutroux dreigt te vertragen. “Klopt niet”, zegt Jean-Philippe Rivière, de advocaat van Sabine Dardenne. “Een assisenzaak heeft altijd voorrang op een andere rechtszaak, zeker op een burgerlijk geschil. Een brief van Nihoul naar de voorzitter van de rechtbank volstaat om die burgerlijke zaak uit te stellen.” Ook Frédéric Clément de Cléty, de advocaat van Michel Nihoul, meent dat de klacht van Frisque geen invloed op de assisenzaak-Dutroux zal hebben. 

Het is bekend dat gerecht en politiek bevreesd zijn dat vreemde vogels van over heel het land het proces-Dutroux zullen willen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Voormalig wijnhandelaar en zonderling Benito Francesconi gijzelde het proces-Cools de voorbije weken tot drie keer toe door de voorzitter te wraken. 

Voor het proces-Dutroux lijkt het gevaar vooral van Georges Frisque te komen. Die is er heilig van overtuigd dat alle grote criminele zaken van de jongste twintig jaar (Bende van Nijvel, Cools, Agusta, Dutroux…) met elkaar in verband staan en dat er een grote samenzwering bestaat om al die zaken in de doofpot te stoppen. Daarom probeerde hij zich ook in al die zaken vruchteloos burgerlijke partij te stellen. 

Frisque schrijft bovendien al jaren brieven naar Marc Dutroux, waarin hij hem aanraadt anderen te beschuldigden van de misdaden die hij zelf pleegde. Zo was het Frisque die er Dutroux van overtuigde een nieuw spoor naar de vermeende ontvoerder van Julie en Mélissa te lanceren. Marc Dutroux heeft altijd ontkend dat hij die ontvoering pleegde. 

Dutroux zette door toedoen van Frisque zelfs zijn advocaat Julien Pierre aan de deur en verving hem door Daniel Kahn, een vriend van Frisque die geloofde in de complottheorieën. Kahn is ondertussen echter ook alweer opgestapt. De zenuwachtigheid rond de klacht van Frisque bewijst in elk geval dat de zenuwen in de zaak-Dutroux gespannen staan.

Bron » De Standaard