Nihoul eist schadevergoeding van Bourlet

Michel Nihoul onderzoekt of hij een proces kan aanspannen tegen procureur Michel Bourlet en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte. Dat zei hij tijdens zijn eerste interview sinds zijn vrijlating vrijdag. Nihoul werd op het proces-Dutroux voor het hof van assisen in Aarlen veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugs- en mensenhandel in juni 2004. Oorspronkelijk moest hij ook terechtstaan voor de ontvoering van de slachtoffers van Marc Dutroux: Julie en Mélissa, Ann en Eefje, Laetitia en Sabine. Maar daarvoor werd Nihoul vrijgesproken.

Vorige week kwam Nihoul vervroegd vrij omdat ook de tijd dat hij in voorhechtenis zat, werd meegeteld. Nihoul wil Bourlet en Connerotte vervolgen omdat zij volgens hem schuld hebben aan de fouten die gebeurd zijn in het onderzoek. Hij verwijt Bourlet incompetentie en Connerotte fantasmen. Ze bleven hem vervolgen hoewel ze konden weten dat hij niet betrokken was bij de moorden die Dutroux gepleegd heeft, zegt Nihoul.

Tegen voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) heeft Nihoul al twee rechtszaken lopen. Hij vervolgt Verwilghen omdat die hem na een eerdere vrijlating weer liet oppakken. Nihoul spande nog een andere zaak aan tegen Verwilghen omdat die in een boek beweert dat er nog twijfel bestaat over zijn betrokkenheid bij de moorden.

Michel Nihoul uitte tijdens het interview ook zijn respect voor de familie Lambrecks. Zij hebben tijdens het proces hun klacht tegen Nihoul ingetrokken. “Dat heeft me het meest getroffen: Jean Lambrecks wilde dat er over zijn dochter Eefje werd gepraat. Zij droomde van gerechtigheid en zou niet willen dat een onschuldige man veroordeeld wordt”, zei hij geëmotioneerd.

Michel Nihoul verblijft weer in Zeebrugge. De reacties op straat zijn positief, zegt Nihoul. “Enkele mensen hebben mij gezegd: welkom terug in Zeebrugge”, zei hij daarover. Nihoul werkt momenteel aan een tweede boek. Hij belooft daarin onthullingen te doen over seksfeestjes in het Brusselse.

Bron » VRT Nieuws