Amsterdam eert criminoloog Cyrille Fijnaut

Criminoloog Cyrille Fijnaut heeft vrijdagmiddag de Frans Banninck Cocq Penning gekregen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij van grote betekenis is geweest voor de aanpak van de georganiseerde misdaad in de hoofdstad, aldus de gemeente.

Fijnaut deed in de jaren negenig onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Amsterdam voor de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. Hieruit bleek dat criminelen een sterke greep hadden op het Wallengebied in de hoofdstad. De gemeente nam vervolgens tal van maatregelen om meer grip te krijgen op het rosse gebied. Dat leverde het stadsbestuur volgens een gemeentewoordvoerster inspiratie op voor onder meer de sanering van de Wallen in het zogenoemde project 1012.

De criminoloog was de afgelopen jaren betrokken bij het project Emergo (2007-2011). Onder meer de gemeente, politie, justitie, Belastingdienst en het ministerie van Justitie werkten in dat project samen om de georganiseerde misdaad in de bekende hoerenbuurt in kaart te brengen en aan te pakken.

De criminoloog was verder ook rapporteur van de commissie-Van den Haak, die de beveiliging van de vermoorde politicus Pim Fortuyn onder de loep nam. Ook deed hij op verzoek van het Belgische parlement onderzoek naar de Bende van Nijvel en Marc Dutroux. De Frans Banninck Cocq Penning wordt toegekend aan mensen die zich over een periode van minstens 10 jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Bron » De Volkskrant