Slachtoffer David Van de Steen: “Nu écht nood aan antwoorden, we zijn moe”

David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor tijdens de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst en zelf zwaargewond raakte, reageert voorzichtig op het DNA-onderzoek. “Ik geloof heel erg in Marianne Capelle die sinds anderhalf jaar het onderzoek leidt, maar we hebben nu écht nood aan antwoorden. Geloof me, we zijn moe.”

“Ik had gehoord dat ze DNA-stalen aan het verzamelen waren van figuren die met de Bende in verband zijn gebracht. Ik wil in de eerste plaats zeggen dat het voor de slachtoffers en nabestaanden al een heel lange en vermoeiende strijd is geweest. Wij hebben echt nood aan antwoorden nu. Op korte termijn, zodat we tenminste het luik van het onderzoek kunnen afsluiten. Dit op persoonlijk vlak afsluiten, kunnen we uiteraard nooit”, aldus Van de Steen.

“Een doorgewinterde crimineel zal allicht niet al te veel DNA hebben achtergelaten, behalve dan die vest met bloedsporen en die sigarettenpeuk. Over die tien nieuwe DNA-sporen, waarvan nu sprake, heb ik nog niets gehoord. In elk geval, in die auberge in Beersel hebben die gangsters na de aanslag in Aalst gegeten en gedronken. Op die glazen zijn uiteraard vingerafdrukken en DNA achtergebleven, maar in die tijd is daar niets mee gedaan. In de Verenigde Staten was men al bezig met DNA-analyses, maar bij ons was daar op dat moment nog geen sprake van.”

Gewiekst

(Ex-)gangster Philippe De Staerke kreeg inmiddels al de vraag om DNA af te staan en liet zich daar intussen nogal laconiek over uit. “Hij heeft in het verleden nochtans toegegeven dat hij er bij was; als je die brief uit 1992 herleest en naast de feiten legt die de voorbije jaren naar boven zijn gekomen, dan kun je moeilijk zeggen dat er leugens in die brief stonden. Er zijn getuigen geweest en zelfs vrienden hebben hem verlinkt. Het is natuurlijk het type waarvan je geen DNA gaat vinden wanneer hij iets heeft uitgestoken, zo gewiekst is hij wel.”

“Of er uiteindelijk wel iets naar boven komt? Als je in het dossier duikt, vind je connecties naar politieke kringen, naar adellijke middens. Dan vraag je je af: is dàt de reden waarom het niet mag uitkomen? Dus ja (zucht), voor de buitenwereld is het een totaal mysterie, maar er zijn er die precies weten hoe de vork in de steel zit. Zelf geloof ik nog steeds heel erg in de piste van de afpersing van de grootwarenhuizen, al blijft de vraag waarom dat werd gedaan.”

“Laat ons hopen dat dit grootschalige onderzoek resultaten oplevert, ook al omdat we zo moe zijn. Ik heb de indruk dat Marianne Capelle die sinds anderhalf jaar het onderzoek leidt, vastberaden is. Ik heb haar op de man af gevraagd dat ze me zou inlichten wanneer ze bepaalde onderzoeksdaden niet mag verrichten of wordt geboycot. Ze antwoordde dat niemand haar kan tegenhouden en dat ze anders er niet mee zou voortdoen. Ik heb mijn hoop in haar gesteld.”

Bron » Het Laatste Nieuws