Beijer langdurig verhoord in Bangkok

Vandaag keren de Nijvelse onderzoeksrechter Luc Lennart en twee rijkswachters van de onderzoekscel Mendez terug naar ons land. Gedurende verscheidene dagen hebben ze in Bangkok de ex-BOB’er Robert Beijer ondervraagd die op 18 januari in de Thaise hoofdstad werd ingerekend.

Beijer zelf zal er vandaag niet bij zijn. Zijn uitlevering is wel gevraagd, maar de beslissing daarover kan nog enkele weken op zich laten wachten.

Eens Beijer aan ons land is uitgeleverd, zal hij niet in de gevangenis van Nijvel, waar de andere gewezen BOB’er Madani Bouhouche zit, worden opgesloten. Die beslissing is genomen uit veiligheidsoverwegingen. Het gerecht wil vermijden dat beide spitsbroeders “geheime” contacten zouden voeren.

Met het ook op die nakende uitlevering van Robert Beijer hebben speurders voor de zoveelste keer de dossiers ten laste van de voormalige rijkswachter ter hand genomen. Daarbij gaat ondermeer veel aandacht naar de tunnel die enkele jaren geleden in een oud industrieel complex aan de Anderlechtse Poort in Brussel werd ontdekt. 

De onderzoeksgroep rond BOB-adjudant chef Guy Goffinon ontdekte dat de tunnel leidde naar de ondergrondse Zenne en verborgen zat onder de schacht van een goederenlift van een afgedankte brouwerij. Aan het licht kwam dat tijdens een bepaalde periode rijkswachters in de omgeving van het gebouw werden opgemerkt.

Gijzeling

Uit een verder onderzoek bleek dat Bouhouche, Beijer en consorten de bedoeling hadden warenhuizen te chanteren, een kaderlid te gijzelen en daarvoor een belangrijk bedrag als losgeld te vragen.

Na deze misdaad zouden Bouhouche, Beijer en enkele medestanders ongehinderd ontkomen met een motorbootje (gestolen in Oostende) via de tunnel en de Zenne. Waarom dit huzarenstukje niet werd uitgevoerd is nog niet duidelijk. Mogelijk was er onenigheid gegroeid tussen de samenzweerders.

Zoals te verwachten ontkent Bouhouche elke betrokkenheid bij deze zaak, waaraan ook een gewezen lid van de Diane-groep van de rijkswacht zou hebben meegewerkt.

Omdat zowel Bouhouche als Beijer alle beschuldigingen van de hand wijzen, staan de speurders zeker niet voor een gemakkelijke taak. Een confrontatie tussen beiden dringt zich dan ook op; en ook met Jean Bultot.

Daarnaast intrigeert het de speurders dat Bouhouche, die al meer dan vier jaar in voorhechtenis zit, blijft loochenen en de indruk wekt “anderen” te beschermen. Steeds meer onderzoekers gaan ervan uit dat hij heeft gewerkt in opdracht van anderen. Wie die anderen zijn, is voorlopig niet geweten.

Bron » Gazet van Antwerpen