Terwijl alle partijen na de discussies donderdag in de kamer-commissie voor Defensie gedwongen bleken om een “Gladio-onderzoekscommissie” in het leven te roepen, was vrijdag nog lang niet duidelijk hoe die commissie er nu moest uitzien. Alles wijst er echter op dat de Senaat dit onderzoek zal uitvoeren.
Uit gesprekken in de wandelgangen van het parlement bleek de bereidheid om reeds dinsdag in de plenaire vergadering van de Senaat een dergelijke onderzoekscommissie op te richten.
Het enige echte probleem is de vertegenwoordiging van de groenen. Die vormen geen aparte fractie in de Senaat. Vermits vooral de groenen aandringen op een parlementair onderzoek, zou men dit procedureprobleem omzeilen via de “plaatsvervangers”.
Elke fractie heeft naast effectieve commissieleden immers vervangers, die op elke vergadering aanwezig mogen zijn en vragen mogen stellen. Eén van de grotere politieke families zou nu één van haar vervangers moeten … vervangen door een groene senator.
Volgens het voorstel van PS-senator Lallemand – onderschreven door alle partijen – zal de commissie bestaan uit 11 leden en 11 plaatsvervangers. De commissie zal achter gesloten deuren vergaderen. Alleen als alle elf leden ermee instemmen is ook een openbare zitting mogelijk. Met het oog op sommige zeer kiese ondervragingen kan de commissie haar bevoegdheid ook overdragen aan een beperkt comité, bestaande uit de voorzitter en de twee ondervoorzitters. De commissie moet haar werkzaamheden binnen de zes maanden voltooien.
In tegenstelling met sommige geruchten zal de kamercommissie voor Defensie zich maandag nog niet uitspreken over de oprichting van een aparte onderzoekscommissie. Overigens is dat niet de bevoegdheid van een commissie. Niettemin heeft commissievoorzitter Poswick kamervoorzitter Nothomb schriftelijk om meer informatie gevraagd.
Bron » Gazet van Antwerpen