Senaat schortsubsidies Front National op

Het bureau van de Senaat schortte gisteren de subsidies van de fractie van het Front National (FN) op. Het bureau wacht op verduidelijkingen, want na een zoveelste interne ruzie in de extreem rechtse partij zijn er twee FN’s: het Front National en het Force National.

De senaatsvoorzitter, Anne-Marie Lizin (PS), las vorige week een mededeling van FN-fractieleider Francis Detraux voor, waarin hij een naamsverandering van de FN-fractie aankondigde. FN zou niet langer staan voor Front National, maar voor Force National. ‘Naar aanleiding daarvan heeft het bureau, op voorstel van senator Philippe Mahoux (PS), besloten de overheidssubsidies op te schorten, in afwachting van de verduidelijkingen die werden gevraagd aan het andere lid van de FN-fractie’, luidde het gisteren in een mededeling.

Het andere lid van de fractie, Michel Delacroix, weigerde vorige week commentaar te geven, maar liet wel weten dat er maar één partij bestaat met de afkorting FN, namelijk Front National. Francis Detraux was gisteren verontschuldigd in de Senaat wegens gezondheidsredenen en kon dus ook geen verduidelijkingen geven.

Als de naamsverandering neerkomt op de oprichting van een nieuwe partij, die nog niet heeft deelgenomen aan verkiezingen, komt ze niet in aanmerking voor een overheidsdotatie. Volgens de VLD-fractievoorzitter, Paul Wille, is er ook een groot verschil met de naamsverandering van het Vlaams Belang. Toen stond heel de fractie achter de beslissing, luidde het.

Bij de extreem rechtse partij ten zuiden van de taalgrens is er voor de zoveelste keer kletterende ruzie ontstaan. Begin februari zette FN-voorzitter Daniel Féret het Brusselse FN-parlementslid Paul Arku uit de partij. Daarop meldde Arku met enkele medestanders, onder wie FN-senaatsfractieleider Francis Detraux, dat Daniel Féret zelf uit de partij was gegooid. Er zijn sindsdien twee FN’s: het Front National rond Féret en het Force National rond Arku en Detraux.

Proces

De interne ruzie bij het FN heeft veel te maken met het proces dat tegen het FN loopt. De extreem rechtse partij dreigt veroordeeld te worden voor racisme en haar overheidsdotatie kwijt te spelen. Daarom hebben Paul Arku, Francis Detraux en de gewezen voorzitter van de PSC in Hoei, Charles Pire, een nieuwe VZW onder de naam FN opgericht. In de statuten van de nieuwe VZW FN, zoals op 13 januari in het Belgisch Staatsblad verschenen, staat dat de partij de democratische waarden in België wil verdedigen en xenofobie, discriminatie en racisme in al zijn vormen afwijst.

Wie de rechtmatige eigenaar is van de naam FN, is sindsdien hoogst onduidelijk. De Senaat wil nu meer duidelijkheid en schort in afwachting de overheidsdotatie voor de FN-fractie op.

Bron » De Tijd