Is Bouhouche werkelijk een publiek gevaar?

Zelfs sommige speurders begrijpen niet waarom Madani Bouhouche, de ex-BOB’er nog langer opgesloten moet blijven. De man zit nu al ruim 55 maanden in voorhechtenis, maar gisteren heeft ook de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel hem niet willen vrijlaten.

Bouhouche wordt van een hele reeks onopgeloste misdrijven verdacht maar hij werpt nog altijd alle schuld van zich af. De voormalige rijkswachter zat vooreerst 34 maanden vast wegens de moord op FN-ingenieur Juan Mendez uit Overijse-Maleizen die in januari 1986 werd geëxecuteerd in Rosières. De 36-jarige Bouhouche was drie weken na de moord opgepakt en werd pas in november 1988 vrijgelaten.

Bangkok

Op 2 september 1989 werd in Antwerpen een Libanese zakenman doodgeschoten en twee weken nadien werd Bouhouche in Torremolinos aangehouden. Drie maanden later werd hij uitgeleverd.

Zijn medeplichtige Bob Beijer, ook een ex-BOB’er, vluchtte naar Paraguay waar hij de gewezen gevangenisdirecteur Jean Bultot ontmoette. Bob Beijer dook achteraf op in Bangkok waar hij op 18 januari van dit jaar werd ingerekend. Thans zit hij er zes maanden celstraf uit omdat hij een valse naam gebruikte.

Het blijkt dat het gerecht Bouhouche niet wil vrijlaten vooraleer Beijer is uitgeleverd. Die moeten met elkaar worden geconfronteerd, werd gisteren nog eens bij de gerechtsinstanties gezegd. Maar het is duidelijk dat Beijer zich met alle mogelijke middelen zal verzetten tegen een uitlevering en dat het zelfs nog enkele jaren kan duren voor hij echt naar ons land terugkeert.

Moet Bouhouche dan nog zolang i de cel blijven? Onderzoeksrechter Luc Hennart rekent er op de ex-BOB’er zo vlug mogelijk voor het assisenhof te kunnen brengen. Maar ook hij wacht daarvoor op de uitlevering van Beijer. Bouhouche is echter geen publiek gevaar, zo voeren zijn verdedigers aan. Hij zal niet vluchten indien hij voorlopig wordt vrijgelaten.

Benoemingen

Daarnaast, zo beweren zijn raadsmannen, heeft Bouhouche zich nooit onttrokken aan het gerecht. Zo kwam hij vrijliet uit Spanje naar België toen hij ervan werd verdacht bij de moord in Antwerpen te zijn betrokken. Ook verleende hij zijn medewerking aan het onderzoek.

Vandaar dat het tot niets meer dient Bouhouche nog langer op te sluiten, zegt een van zijn advocaten, mr. Jean-Paul Dumont. Komt daarbij dat er opnieuw wordt gesproken van benoemingen, wat zou kunnen betekenen dat er een andere onderzoeksrechter het dossier-Bouhouche in handen krijgt wat dan opnieuw het verlengen van het aanhoudingsmandaat tot gevolg zou hebben. Bij de verdediging wordt ook nog opgemerkt dat het Mendez-onderzoek niet verder staat dan drie jaar gelegen.

Sommigen vragen zich af waarom Jean Bultot, die de vlucht nam nadat zijn vriend Bouhouche voor de moord op Mendez werd gearresteerd, na zijn uitlevering door Zuid-Afrika niet eens me de ex-BOB’er werd geconfronteerd.

Bultot die inmiddels van alle schuld werd wit gewassen heeft nu in een vraaggesprek verklaard dat Beijer hem in Paraguay heeft verteld dat Bouhouche in 1986 Mendez heeft doodgeschoten.

De Belgische staatsveiligheid had hem (Beijer) en Bouhouche daarvoor ingehuurd. Maar de opdracht om Mendez van kant te maken, kwam van de toenmalige PRL-minister van Justitie Jean Gol. Aldus nog Jean Bultot.

Bron » Gazet van Antwerpen