Bende-speurders willen DNA van Bende-reus

De speciale onderzoekscel in Jumet naar de moordpartijen van de Bende van Nijvel is naarstig op zoek naar Apostolos Papadopoulos, de 42-jarige Griek van de Bende van Baasrode.

Sinds zijn vrijlating is Papadopoulos met de noorderzon verdwenen. De cel-Jumet wil een DNA-staal van hem om dat met de DNA-gegevens van het onderzoek te vergelijken. Toen het onderzoek naar de bende van Nijvel in Dendermonde door onderzoeksrechter Freddy Troch geleid werd, ontstond de idee dat de Bende van Baasrode mee zou kunnen gedraaid hebben met de Bende van Nijvel, onder meer voor de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst, vandaag juist veertien jaar geleden.

De rijzige gestalte van Papadopoulos deed de speurders ook vermoeden dat de Griek weleens de beruchte en niets ontziende reus van de Bende zou kunnen geweest zijn. Na de verspreiding van de twee reeksen robotfoto’s van de Bende-leden, liepen bovendien verscheidene tips binnen, die in de richting van Papadopoulos wezen. Om deze hypothese te verifiëren zouden zij het DNA van Papadopoulos willen vergelijken met het DNA dat zij op een sigarettenpeuk op de plek van een van de Bende-feiten hebben teruggevonden.

Tot dusver werd de vergelijkende DNA-analyse op een vierhonderdtal personen toegepast. Vooralsnog zonder positief resultaat. Begin volgend jaar zal minister van Justitie Verwilghen uitmaken of de cel-Jumet nog altijd zestig man sterk blijft.

Philippe De Staerke, die zijn onschuld in de Bendefeiten staande houdt, vraagt zijn buitenvervolgingstelling.

Bron » De Standaard