Advocaat Michel Nihoul gestorven

De Brusselse strafpleiter Frédéric Clément de Clety (49) is maandagnacht in een Brussels ziekenhuis overleden. Hij was al een tijdje zwaar ziek.

Clément de Clety raakte midden jaren 90 bekend als advocaat van Michel Nihoul, de vermeende rechterhand van Marc Dutroux. De vrijspraak van Nihoul voor de ontvoering van kinderen was de grootste overwinning uit De Cletys carrière.

Frederic Clément de Clety was nauwelijks 30 toen hij en zijn toenmalige collega Virginie Baranyanka in augustus 1996 de advocaten werden van Michel Nihoul. Na het vertrek van Baranyanka was De Clety zelfs Nihouls enige advocaat.

Dutroux was in augustus 1996 opgepakt, een paar dagen later was het de beurt aan Michel Nihoul, de Brusselaar met de lange arm die volgens de speurders door Marc Dutroux ontvoerde kinderen geleverd zou hebben aan hooggeplaatsten. “De Clety kwam speciaal uit Zuid-Frankrijk terug uit vakantie bij mijn arrestatie. Hij las het dossier en was er zeker van dat hij me meteen vrij zou krijgen. Het is enigszins anders uitgedraaid. We hebben tot 2004 moeten wachten”, herinnert Michel Nihoul zich.

De Clety werd in die jaren verschillende keren geconfronteerd met de volkswoede die was uitgebroken na de zaak-Dutroux. Zijn auto werd zwaar beschadigd, hijzelf werd uitgescholden.

De Cléty was geen dossiervreter, wel een begenadigd pleiter. “Hij leefde voor assisen”, zeggen zijn confraters. “Pas daar kwam hij echt tot leven. Op hem moest je niet rekenen om ingewikkelde procedurekwesties uit te benen. Jury’s overtuigen, daar was het om te doen.”

Het pleidooi dat hij in 2004 op het assisenproces Dutroux hield voor zijn cliënt vormde het hoogtepunt van zijn carrière. Later was hij ook nog de advocaat van slachtofferorganisaties op verschillende Rwanda-processen in Brussel. Hij was ook de advocaat van Adam Giza, de jonge Pool die in 2006 Joe Van Holsbeeck doodstak in het station Brussel-Centraal.

De Cléty was behalve advocaat ook en vooral een non-conformist met een flamboyante levensstijl. Hij was een bekende figuur in het Brusselse uitgaansleven. Voor hem was het leven één groot feest, overgoten met alcohol, vrouwen en snelle wagens.

Eén van zijn beste vrienden en cliënten was artiest Lou Depryck, ook een overtuigde non-conformist en levensgenieter. De Clety besefte heel goed dat hij met zijn manier van leven roofbouw pleegde op zijn lichaam, maar hij hield te veel van het leven dat hij leidde om ermee te stoppen.

Bron » De Standaard