Chaos bij vernietiging van illegale wapens

Er zijn grote problemen met de wapenproefbank in Luik die in opdracht van het gerecht alle wapens moet vernietigen. Dat gebeurt niet meer en de instelling roept nog meer vragen op.

Al bijna 130 jaar moet men in Luik zijn voor het vernietigen van wapens, om te laten controleren of wapens goed werken en voor het neutraliseren van wapens die nog alleen om historische of esthetische redenen worden bijgehouden. Ook fabrikanten moeten naar Luik trekken om munitie die ze willen verkopen te laten homologeren. Dat moet allemaal gebeuren bij de zogeheten Proefbank voor Vuurwapens. Een wet die al dateert van 24 mei 1888 heeft de proefbank die bevoegdheden gegeven voor heel België.

Alarmbel

Maar N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote trekt aan de alarmbel over de wantoestanden bij de instelling. ‘We vernemen dat de griffies niet meer bij de proefbank terechtkunnen voor de wapens die het gerecht wil laten vernietigen’, stelt Degroote.

“Normaal vertrekt er vanuit de griffie elke drie maanden een lading wapens naar Luik, maar de proefbank wil de wapens niet meer aannemen. Daardoor stapelen de wapens zich op bij de griffies, die daarom de politiekantoren hebben gevraagd hen voorlopig geen wapens meer te bezorgen. De Luikse vuurwapenproefbank is al sinds de jaarwisseling in staking. Dat is een ronduit gevaarlijke situatie.”

Inventarissen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat de huidige topman van de proefbank in Luik hem heeft gemeld “voorlopig geen vuurwapens meer te aanvaarden van de griffies”. De reden die daarvoor wordt gegeven, is volgens Geens dat de inventarissen die de griffies opstellen niet zouden kloppen met het aantal wapens dat ze echt afzetten bij de proefbank. Om die toestand op te lossen gaat minister Geens de kwestie zo snel mogelijk bespreken met het College van Hoven en Rechtbanken.

Maar de N-VA’er Degroote, die het dossier al langer opvolgt, gelooft die officiële reden niet. “Dit is onaanvaardbaar. In het verleden waren er geen problemen met de inventarissen van de griffies en nu plots wel? De minister gelooft blindelings wat de proefbank stelt. De proefbank zou beter zelf aantonen dat ze dit werk correct uitvoert.”

Directeur in cel

“Het is onduidelijk of deze weigering van de proefbank iets te maken heeft met het feit dat haar directeur onlangs een maand in de cel verbleef”, stelt Degroote. De 59-jarige directeur Jean-Luc S. is in november vorig jaar aangehouden omdat hij zo’n 260 wapens zou hebben verduisterd, wat de man zelf met klem ontkent.

De aantijging is dat de wapens zogezegd vernietigd werden in de proefbank, maar dat dat in realiteit niet gebeurde, al vertrokken er wel facturen naar de overheid. Het gerecht meent dat het centraal wapenregister is opgelicht omdat de collectiestukken in het zwart werden doorverkocht. Geens meldt dat een directeur ad interim intussen de hoedanigheden van de verdachte directeur heeft overgenomen.

Nieuwe Publifin-affaire

Maar volgens het N-VA-parlementslid is er ook een structureel probleem met de proefbank in Luik. “Het is meer dan nodig orde op zaken te stellen, als men in Luik een nieuwe Publifin-affaire wil vermijden. Ik dien binnenkort dan ook een wetsvoorstel in om komaf te maken met deze hopeloos verouderde en zelfs potentieel gevaarlijke toestand. De proefbank werkt allesbehalve transparant. Ze moet zelfs geen boekhouding indienen.”

“Uit de btw-aangifte kon ik alleen opmaken dat de proefbank maar een gemiddelde jaaromzet van 125.000 euro opgeeft. Dat kan helemaal niet met 15 mensen in dienst en terwijl justitie alleen al vorig jaar zo’n 115.000 euro heeft betaald aan de proefbank. Dat diende zowel om de wapens van de griffies te vernietigen als voor andere opdrachten. De boekhouding is een flop. De proefbank valt van de ene anomalie in de andere.”

Stokoude wet

Het is aan minister van Economie Kris Peeters (CD&V), mee bevoegd voor de proefbank, om de stokoude wet van 1888 te veranderen. “Al in maart 2015 liet minister Peeters me weten dat hij ‘de laatste hand’ legde aan een voorontwerp om de wet te wijzigen. Maar twee jaar later is de wet nog niet gewijzigd en laat de minister mij weten dat het toch niet zo gemakkelijk is als gedacht. Bovendien wil ik hem vragen een audit uit te voeren naar de beveiliging van de proefbank. Ook daarover krijgen we onrustwekkende berichten, terwijl we toch niet mogen riskeren dat wapens in verkeerde handen terechtkomen.”

De plannen die er waren om ook in Vlaanderen, concreet in Gent, een afdeling van de wapenproefbank op te richten, zitten in de koelkast, liet Peeters nog weten.

Bron » De Tijd