Geld van Kazachgate-deal ging inderdaad naar scouts

De Brusselse scoutsgroep ‘Amitié et Fraternité Scoute’ (AFS) heeft in maart 2012 via bestuurder Jean-François Godbille – advocaat-generaal in Brussel – een schenking van 25.000 euro ontvangen van het liefdadigheidsfonds ‘Prins en prinses Alexander van België’, de stichting van prinses Léa. Dat heeft AFS-voorzitter Jean-Pierre Troussart vrijdag aan het agentschap Belga bevestigd na berichten in De Standaard en Le Vif. “Het geld werd voor een deel uitgegeven aan uniformen, tenten en materiaal voor de scoutsgroepen”, aldus Troussart.

Volgens Troussart had Jean-François Godbille in 2012 aangegeven dat de schenking afkomstig was van de streng katholieke Orde van Malta. Iets wat prinses Léa zelf ook eerder verklaarde aan de speurders. Maar het geld blijkt dus afkomstig te zijn uit de omstreden Kazachgate-deal.

Donderdag maakte het Brusselse parket bekend dat het dossier-Kazachgate verhuist van het parket van Brussel naar het parket-generaal. Omdat daarbij onderzoeksdaden rond een magistraat nodig zijn, zei het parket donderdag, moest het dossier volledig aan het parket-generaal worden overgemaakt. De magistraat om wie het gaat, blijkt dus advocaat-generaal Godbille te zijn.

Het dossier Kazachgate draait rond de manier waarop de zogenaamde afkoopwet in 2011 plots groen licht kreeg in het parlement. Het gerecht gaat na of oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) ervoor heeft gelobbyd om de wet snel te helpen goedkeuren. Patokh Chodiev, Alijah Ibragimov en Alexander Mashvitch, drie zakenlui uit Oezbekistan en Kazachstan, profiteerden als eersten van de nieuwe wet en kochten hun proces af.

Chodiev en co betaalden achteraf veel geld aan hun advocaten en lobbyisten, onder anderen aan De Decker. Maar de Franse advocate van Chodiev, Catherine Degoul, stortte in 2012 ook een som van 25.000 euro op de rekening van de stichting ‘Prins en prinses Alexander van België’. Volgens Degoul gebeurde die storting op vraag van De Decker, maar die laatste ontkent dat.

Het geld kwam dus uiteindelijke terecht bij de AFS-scouts waar de Brusselse advocaat-generaal Godbille de bezieler van is. Heel de zaak speelt zich af in het streng katholieke milieu waartoe Godbille, maar ook prinses Lea en de orde van Malta behoren.

De omstreden minnelijke schikking met Chodiev en co werd gesloten door de Brusselse advocaat-generaal Patrick De Wolf, een collega van Godbille. Het gerecht zal nu nagaan of Godbille zelf ook een rol heeft gespeeld bij het afsluiten van de schikking.

In een reactie aan Belga zegt de advocaat-generaal Godbille “gekwetst” te zijn door de berichten, maar behoudt hij zijn reactie voor het gerecht. Hij benadrukt niettemin nooit door iemand te zijn “gekocht” tijdens zijn loopbaan. Godbille behandelt al vele jaren gevoelige financiële dossiers bij het Brusselse parket en parket-generaal.

Bron » De Standaard