Crew ‘Bende van Nijvel’ filmt in BimSem: “Meerderheid had geen benul van terreur in 1985”

De school BimSem in Mechelen is woensdag en donderdag het decor voor de opnames van ‘Niet schieten’, de nieuwe film van Stijn Conincx over de Bende van Nijvel. De ingang langs de kant van de Bleekstraat werd verbouwd zodat die helemaal lijkt op de gevel van de Delhaize in Aalst waar die bende in 1985 een aanslag pleegde.

Het scenario van de film is gebaseerd op het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ van David van Steen. Hij was er als negenjarige jongen in 1985 getuige van hoe tijdens de overval op de Delhaize van Aalst zijn beide ouders en zijn zus werden vermoord. Hijzelf overleefde de aanslag en werd opgevoed door zijn grootouders. In de film speelt Jonas Van Geel de rol van David, Jan Decleir en Viviane De Muynck spelen zijn grootouders.

De bende van Nijvel komt nu tijdens de lessen aan bod

Sinds vorige vrijdag wordt de gevel in de Bleekstraat verbouwd. De leerlingen van het Berthoutinstituut-Klein Seminarie wandelen nu de school binnen langs de Delhaize voorgevel. De meesten van hen kennen het verhaal van de Bende van Nijvel niet eens.

Dat zegt ook Tom Pyck die technisch verantwoordelijke is van de school. “Het is heel speciaal voor onze leerlingen. Een beetje vreemd ook, ze hadden er vele vragen over. Tijdens de lessen worden de feiten van destijds zelfs besproken. De grote meerderheid had er geen benul van dat we in 1985 in ons land al met terreur te maken hadden. Zij het dan een ander soort dan de aanslagen van IS. Iedereen vindt het alleszins super dat onze school werd uitgekozen voor de film en ze zijn allemaal onder de indruk van het decor.”

De eerste contacten met BimSem hierover dateren van mei van dit jaar. Een team van locatie hunters nam toen contact met de school. “Ik denk dat ze onze school geschikt vonden om twee redenen”, legt Tom Pyck uit. “Onze gevel heeft van die grote glaspartijen die typisch zijn voor de jaren ’70 en ’80. Blijkbaar zijn die identiek aan de gevel van de Delhaize destijds in Aalst. Een tweede reden zijn de appartementen die aan de overkant van de straat staan. Ook van daaruit zal er gefilmd worden. Het fijne weet ik er niet van, maar volgens de filmploeg waren er in Aalst eveneens appartementen van waaruit getuigen de overval zagen gebeuren.”

Schietscenes

Niet alleen de voorgevel werd verbouwd. Op de speelplaats is een tent geplaatst waarin een deel van het interieur van een Delhaize wordt nagebouwd. “De binnenopnames gebeuren niet bij ons”, zegt Pyck, “maar zo lijkt het wel echt als de scenes aan de ingang van de Delhaize worden opgenomen. De opnames zullen ‘s avonds gebeuren wanneer het donker is. Volgens ik vernomen heb gaat het vooral om schietscenes die men zal filmen. Vanaf de namiddag zijn alle acteurs en 75 figuranten al aanwezig om te repeteren.”

De leerlingen en de directie van BimSem zijn dan wel trots dat Stijn Conincx in hun school komt filmen, veel meer dan de eer hangt er niet aan vast volgens Tom Pyck. “Uiteraard krijgen we wel een vergoeding voor het gebruik van onze lokalen, en er werd ons ook toegezegd dat twee van onze leerlingen een interview mogen afnemen van de acteurs en de regisseur.”

Zelf gaan kijken naar de opnames hoef je niet te doen. De filmploeg wil zo min mogelijk gestoord worden en de omgeving zal daarom gedeeltelijk afgesloten worden.

Bron » Gazet van Antwerpen