Carrosserie Dirk omgevormd tot filmset

Carrosserie Dirk aan de Gentsesteenweg in Erondegem vormde de voorbije twee dagen het decor voor opnames van ‘Niet Schieten’, de verfilming van een boek dat Aalstenaar David Van de Steen schreef over de bloedige overval op de Delhaize in Aalst in 1985. Hij verloor daarbij zijn familie.

Eerder al draaide regisseur Stijn Coninx opnames voor de film in Aalst, deze week verhuisden de filmmakers naar Erondegem. “Het is niet toevallig dat ons bedrijf werd uitgekozen als decor voor de film”, zegt zaakvoerder Jeffry Van Den Steene.

“Ik ben al jaren bevriend met David Van de Steen, die het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa’ schreef, het relaas van de gruwelijke Bende van Nijvel-aanslag in Aalst waarbij David als negenjarige jongen zijn beide ouders en zijn zus verloor.” David werd toen in de heup geschoten door De Reus van de Bende, maar overleefde de aanslag.

“Toen David mij bekendmaakte dat zijn boek verfilmd zou worden en dat ze een garage als decor nodig hadden, heb ik spontaan ons bedrijf aangeboden. Onze garage staat nu vol met auto’s die in 1985 reden, het jaar waarin de Bende van Nijvel haar laatste overval pleegde.”

Woede-uitbarsting

“Een van de scènes die in Erondegem werd gedraaid, was een woede-uitbarsting van de grootvader van David, vertolkt door Jan Decleir, toen hij in zijn garage bezoek kreeg van alweer een nieuwe onderzoekscel uit Charleroi”, licht persverantwoordelijke van de opnameploeg Isabelle Couvreur toe.

“De grootvader schreeuwde vertwijfeld uit waarom hij voor de zoveelste keer hetzelfde moest vertellen aan de onderzoekers, terwijl het gerechtelijk onderzoek geen millimeter opschoof. Die en een paar verwante opnames zijn intussen beëindigd en de filmploeg verhuist de komende dagen naar Mechelen.”

Jan Decleir vertolkt de hoofdrol in de film als grootvader van David Van de Steen. Een andere belangrijke rol is toebedeeld aan acteur Jonas Van Geel, die de volwassen David speelt. De ouders van David worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello.

David Van de Steen, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd, woont zowat alle opnames bij.

Bron » Het Nieuwsblad